Huis
Tuin
Video

Winterbloeiers: een must voor iedere tuin

Bloemen en planten
Zie jij het najaar en de winter als een grauwe periode voor de tuin? Met kleurige winterbloeiers hoeft dat niet! Wanneer de meeste planten niet meer bloeien, brengen bloeiers als winterviolen en calluna (dopheide) gedurende de herfst en wintermaanden kleur in je tuin.

Tuinliefhebbers of niet, veel mensen laten in de winterperiode de tuin voor wat het is… zonde! Wanneer de dagen korter en donkerder worden, zijn er nog genoeg mogelijkheden om je tuin in de herfst en winter op te fleuren. Natuurlijk kun je aan de slag gaan met sfeervolle verlichting, maar winterbloeiers zorgen pas echt voor een gezellige, kleurige tuin wanneer het koud en guur is. Welke winterbloeiers niet in jouw tuin mogen ontbreken? Je leest het hier.

Winterviolen
 Winterviolen bloeien de hele winter. Tijdens de vorst liggen ze plat, maar na de vorstperiode bloeien ze weer vrolijk verder. Je kunt ze in borders zetten, maar ook prima in bakken of zinken emmers. Violen kent verschillende groottes: je hebt grootbloemige, middelbloemige of kleinbloemige violen. Voor ieder wat wils dus!

Winterviolen zijn makkelijk in onderhoud, verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en maken je tuin al snel een stuk vrolijker! De bakjes (clayette) hebben een speciale opdrukbodem waardoor de plantjes er makkelijker kunnen worden uitgehaald. Handig voor jezelf en beter voor de violen, want je kunt ze het beste zo snel mogelijk nadat je ze gekocht hebt in de grond zetten. Mocht je winterviolen in bloembakken willen stoppen, dan is het belangrijk dat je de bakken voorziet van ontwateringsgaten, een laagje kleikorrels en verse potgrond.

Ook leuk: plant in de laag aarde onder de violen bloembollen! Tegen de tijd dat de violen in het voorjaar uitgebloeid zijn, komen de bollen boven de grond en heb je weer opnieuw kleur in je bloempot of border.

Calluna
Naast winterviolen zijn Calluna’s ook fijne winterbloeiers! De grootste keuze Calluna’s heb je in de maanden september en oktober, dan staan ze namelijk in volle bloei. Calluna-soorten bloeien niet alleen mooi, ze hebben ook spectaculaire bladkleuren waar bijzonder mooie effecten mee kunnen gecreëerd worden. Wanneer je de bodem bedekt ziet met een tapijt van bloeiende dopheide, gehuld in vroege ochtendnevels, dan pas begrijp je hoe briljant en spectaculair ze kunnen zijn!

Calluna´s bloeien meestal in het najaar. Het succes van deze plant hangt in grote mate af van de juiste grondvoorbereiding. Een zware kleibodem is bijvoorbeeld niet zo geschikt voor deze heide. De ideale grond voor Calluna’s is lichtjes zuur, heeft een goede drainage en bevat grote hoeveelheden potgrond, turf of compost dat met de tuingrond wordt gemengd om vochtigheid te behouden. Dopheide doet het niet goed in een grond die té vruchtbaar is waardoor hij tevens gevoeliger wordt voor ziekten. Meng bestaande grond met een mengeling van grof zand, potgrond, turf en goede compost om een goede drainage te verzekeren! 

ID: 259

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven