Huis
Tuin
Video
Make-overs

Urban jungle-tuin: eindresultaat

Van onkruidjungle naar urban jungle. Een on-Hollandse buitenplek met veel groen mag het worden. Ook industriële invloeden en een tropisch tintje zijn welkom. Kortom: een tuin waarin je je in de jungle van Brazilië waant. Dit is deel 2 van de metamorfose!

In dit artikel laten we zien hoe Tom de laatste hand legt aan de urban jungle-tuin. We nemen je mee in het proces én natuurlijk zie je het eindresultaat. Nog even zien hoe Tom begon aan dit project? Kan hier.

Klik hier voor het moodboard dat we hebben gemaakt in de stijl van deze tuin. En wil je de producten shoppen die we hebben gebruikt? Check dan de Shop The Look van deze week. 

Hoe het was 

Nog even een opfrissertje: hieronder zie je hoe de Houtense tuin van Daan en Ande er eerst uit zag. Het was er saai, er groeide veel onkruid en het koppel zat eigenlijk nooit buiten. Zonde natuurlijk! 

De klussen

Vorige week legde Tom de terrassen al aan, en verbond ze met een bijzondere vlonder. Ook plantte hij wat tropische bomen in borders en bouwde hij een houten pergola.  Nu gaat Tom verder waar hij gebleven is. 

Lekker douchen
Ande wil supergraag een buitendouche in de tuin, dus daar gaat Tom voor zorgen. Hij plaatst geen kant-en-klare versie, maar maakt er zelf eentje. Hij gebruikt hiervoor een hardhouten acacia-stam. Deze houtsoort is een duurzaam alternatief: hij groeit in Europa, dus er hoeft geen regenwoud voor gekapt te worden en er is weinig transport nodig. Aan de achterkant van de stam zaagt Tom een sleuf, waar de waterleiding in komt. Ook boort hij een gat voor de douchekop. 

Planten in de borders

Voor de schutting plaatst Tom de Japanse ceder. Deze kan wel drie meter hoog worden en een meter breed. Dat vult dus lekker op! Deze ceder heeft frisgroene naalden en houdt van een beschutte standplaats in de volle zon of de lichte schaduw. Tom plant ook de lampenpoetser, een siergras dat 50 cm hoog wordt. Deze plant is mooi in z'n eentje, maar als je er een groep van hebt zijn ze mooi als bodembedekker. Het groen van het gras kleurt in de herfst groengeel, wat het een mooie aanwinst maakt in een wintertuin. Tot slot is er nog de tongvaren, die groen blijft in de winter en zo'n 40 cm hoog wordt. Ook deze plant werkt goed als bodembedekker.

Bolle haag

In het midden van de tuin heeft Tom een bijzonder projectje. De bestrating ligt daar inmiddels ook, en Tom heeft er een organisch stuk uitgezaagd. In die vorm komt een taxushaag te staan, die Tom gaat vormsnoeien. Hij geeft de haag een bijzondere bolvorm. Voor een mooie vorm kan je de taxus het best in april, na de vorstperiode en eind september snoeien. 

Blote voetjes 

Langs de taxushaag maakt Tom grindpaden. Eerst legt hij honingraatmatten neer met vliesdoek eronder, wat regenwater afvoert. Dan legt hij een eerste grindlaag: dit is wat scherper grind, wat een goed vaste laag vormt als het ligt. Daarbovenop komen minder scherpe grindsteentjes, waar je prima met blote voeten op kunt lopen. Ook is het geschikt voor het afvoeren van regen.

Groen aan de wand 

Tegen de schutting aan plaatst Tom heidematten en klimop. Aan de andere schutting komt de clematis. Dat ziet er nu nog niet spectaculair uit, maar dat wordt anders: binnen twee jaar tijd kan de plant wel 8 meter groeien. Er komen dan ook allemaal bloemetjes uit. 

Het eindresultaat

En dan is het nu tijd voor de onthulling! Een stoere, oerwoud-achtige tuin moest het worden. Lekker on-Hollands en met invloeden van Daan en Ande's reizen. Hier hebben we met de juiste bestrating, beplanting en meubels voor gezorgd.

Een stoere grijze tuinset van Hartman zorgt voor een heerlijke loungehoek. De bankjes en tafel zijn gemaakt van heel licht aluminium, waardoor ze makkelijk te verplaatsen zijn. Ook aan de andere kant van de tuin kan er ultiem gerelaxed worden in een enorme lounger van hetzelfde merk. Het is eigenlijk een ligbed, maar dan voor twee personen en in een ronde vorm. 

MET DANK AAN
Citroën Nederland B.V.
Engelbert Strauss B.V.
Hartman Outdoor Products B.V.
Felix Clerkx Handelsonderneming
BERA Outdoor Living

ID: 2244

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven