Huis
Tuin
Video
Make-overs

Urban jungle-tuin: ontwerp

Van onkruidjungle naar urban jungle. Een on-Hollandse buitenplek met veel groen mag het worden. Ook industriële invloeden een tropisch tintje zijn welkom. Kortom: een tuin waarin je je in de jungle van Brazilië waant.

Deze week maken we een begin aan de urban jungle-tuin. In het artikel laten we zien hoe Tom de basis legt en in het artikel van volgende week zie je het eindresultaat.

Hoe het was

Het gaat hier om de tuin van Daan en Ande. Daar is het behoorlijk saai, en het koppel vindt het zelfs zo erg dat ze er liever niet naar kijken. Ze zitten er nooit, zelfs niet als de zon schijnt. 'Het is een bij elkaar geraapt zooitje,' vertelt Ande. Ook zit er superveel onkruid. Dat moet anders! 

Het ontwerp 

Ande en Daan zijn dol op reizen, dus dat zouden ze graag willen terugzien in de tuin. Ook houden ze van de jungle en een industriële stijl. Tom gaat hun wensen samenvoegen in een industriële urban jungle-tuin! Hij gaat zorgen voor stoere elementen, spannende hoogte-verschillen en lekker veel tropisch groen. 

De klussen 

Bamboe aan de rand 
Op de plek waar het terras komt, heeft Tom zand neergelegd. Aan de zijkanten plaatst hij opsluitbandjes, waarmee hij een scheiding maakt tussen het terrasgedeelte en borders aan de zijkant. Nu de borders nog niet zijn gevuld met planten, is dit het juiste moment om nog waterleidingen of elektra in de grond te verwerken. Nog een tip: maak een tekening van alle leidingen in je tuin, zodat je later nog precies weet hoe ze lopen.  

Tom plaatst een hele rij Japanse bamboe in de ene border. Bamboe is wintergroen én winterhard en kan veel hebben; zon, schaduw, extreme regen... Ideaal dus. Om woekeren van de plant te voorkomen legt Tom wortelbegrenzing aan. Zo komt de bamboe niet overal in de tuin omhoog. Als je ook wortelbegrenzing gebruikt, zorg er dan voor dat deze wel 4 cm boven de grond uitsteekt. Zo kunnen de wortels er niet overheen groeien. 

Strak terras

Nu kan Tom verder met het terras. Die trilt hij goed aan en hij maakt 'm waterpas. Wel met een klein beetje afloop, om overtollig regenwater af te voeren. De tegels die Tom legt zijn 80 bij 80 cm en hebben een industriële look, wat mooi afsteekt tegen de bamboe-haag. 

De hoogte in

Aan de achterkant van de tuin bouwt Tom een grote pergola, die hij niet op de grond maar op de vlonder bouwt. Zo voorkomt je rotting van het hout.

Loopbruggetje 

In het midden van de tuin maakt Tom een vlonderpad. Deze komt wat hoger te liggen dan de gedeeltes ernaast, waardoor je het gevoel krijgt dat je op een bruggetje loopt. De vlonder is wel even hoog als de terrasdelen, zodat deze mooi met elkaar verbonden worden. Tom legt de planken eerst uit, om ze daarna voor te boren en vast te schroeven. Hij legt ze niet strak naast elkaar neer, maar laat ze iets verspringen. Dat geeft een speels effect. 

Joekels 

Dan is het tijd voor een aantal enorme Chinese henneppalmen met waaiervormige bladeren. Deze bomen groeien oorspronkelijk gezien hoog in het Himalaya-gebied, waardoor ze ook goed tegen het Nederlandse klimaat kunnen. Ze houden namelijk van zon, maar kunnen gelukkig ook veel water hebben.  Tom plaatst meerdere henneppalmen in de borders. 

Ronde vormen 

Met een pvc-buis kan Tom makkelijk de rondingen bepalen van de kantopsluitingen die hij zo gaat leggen. Met zo'n kantopsluiting zorg je voor een strakke scheiding tussen de border en de rest van de tuin. 

Volgende week zie je het eindresultaat van de urban jungle-tuin! 

MET DANK AAN 
Capi
Weber-Beamix 

ID: 2243

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven