Huis
Tuin
Video
Make-overs

Loungen op 't dak: ontwerp

Het gevoel dat je op vakantie bent, maar dan gewoon op je eigen dakterras. Het is dan wel winter, maar met dit dakterras ben je alvast klaar voor als de temperaturen weer omhoog vliegen.

Deze week maken we een begin aan het luxe dakterras in Delft. In het artikel laten we zien hoe Tom de basis legt en in het artikel van volgende week zie je het eindresultaat.

Het gaat hier om het dakterras van wereldreizigers Jasper en Marjon. Het stel is nu 10 jaar samen en inmiddels ook 3 jaar getrouwd. Zij wonen sinds kort in hun nieuwbouwhuis. Binnenshuis is alles naar wens, alleen aan het dakterras zijn ze nooit toegekomen.

Ontwerp

Er komen verschillende terrassen, eentje met een loungehoek en eentje met een vuurplaats. Tussen de terrassen in komt siergras en een zwevende loopbrug als verbinding. Zo krijgt het dakterras het gewenste luxe gevoel.

De klussen

Leeghalen

Het dakterras was superkaal. Toch maken we het eerst nóg kaler door alle oude tegels eruit te halen. Belangrijk op een dakterras is om,  voordat je begint met verbouwen, het draagvermogen te controleren, en dit kun je doen bij de architect of aannemer.

Nadat Tom het hele terras heeft leeggehaald, plaatst hij een onderlaag, zodat het bestaande dak niet beschadigd. Voor het plaatsen van de tegels wordt gebruik gemaakt van tegeldragers. De tegeldragers zijn makkelijk te verstellen zodat ze zelfs op een scheef dak waterpas kunnen staan. Welke tegeldragers je kunt gebruiken is afhankelijk van de ondergrond en het soort tegel.

Loopbrug

Als de twee terrassen liggen, gaat Tom aan de slag met het leggen van de loopbrug. De regels zijn van hardhout en het dek van douglashouten planken. Tip: zorg dat je iets van ruimte tussen de plankjes houdt, zodat dit nog kan gaan werken.

Bamboebakken

Omdat de bestaande rand eigenlijk best wel lelijk is, plaatst Tom hiervoor bakken met bamboe. Zoals eerder vermeld is het erg belangrijk om rekening te houden met het draagvermogen van je dak. Daarom stopt Tom piepschuim en substraat in de bakken. Dit is een stuk lichter dan hydrokorrels en potgrond. Substraat is een combinatie van korrels lava, welke vocht opnemen, en voedingrijke grond, waardoor de planten goed groeien. In de potten komt bamboe-volcano, dit is een soort bamboe die het hele jaar mooi vol is.

Siergras

Tussen de twee terrassen gaat Tom aan de slag met siergrassen. Dit worden de rode zegge, het pijpenstrootje en de schuimbloem. Eerst plaatst Tom de drainagelaag zodat het water goed kan worden opgenomen. Vervolgens wordt de filter laag geplaatst, deze zorgt er voor dat de voedingsstoffen niet weg spoelen. Hierna gooit Tom er substraat overheen en dan is het eindelijk tijd voor de planten.

Volgende week zie je het eindresultaat van het dakterras!

ID: 2226

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven