Huis
Tuin
Video

De maritieme tuin in Ermelo

Tuin make-overs
Drie jaar geleden strandde het huwelijk van Bram en daarna kreeg hij nog wat behoorlijke financiële tegenvallers voor de kiezen. De tuin liet hij daarom voor wat het was. Tom en Froukje komen als geroepen!

De 29-jarige Bram is in het vissersdorp Spakenburg geboren en die liefde voor het water is nooit verdwenen. Nu woont de jonge alleenstaande en hardwerkende vader met zijn kinderen Joshua en Eloïse in Ermelo. Met zijn ex had hij de binnenboel al lekker praktisch ingericht, maar de tuin is echter nooit aangeraakt. Overal liggen tegels en groeit er onkruid, er staan wat gebroken potten en er staan wat planten waar hij zich eigenlijk geen raad mee weet. De tuin mist sfeer! Bram geeft aan ‘’creatief gehandicapt’’ te zijn. Bij het ontwerpen van een tuin of spullen weet hij wel hoe het er uit moet komen te zien, maar bij het bedenken van de kleuren, de stijl en de sfeer loopt hij vast. De opluchting was dan ook groot toen Froukje en Tom op de stoep stonden om hem een handje te helpen.

Maritiem tintje
De grote passie van het gezin is leven op het water. Een mooie uitdaging voor Tom en Froukje om de tuin een maritiem tintje te geven. De tuin mag volledig op de schop, maar niet alle spullen mogen weg. In de tuin staat een zelfgemaakte eettafel waar Bram erg trots op is en ook de print van de meest historische plek van Spakenburg moet een mooi plekje krijgen. Ook Joshua en Eloïse hebben een paar wensen. Zo mag de zandbak weg, maar moet het speelhuisje blijven. Tijd om aan de slag te gaan! 

Oude meerpalen uit de haven
Inmiddels is de tuin leeg, maar dat zal niet lang meer duren. Tom en Froukje zitten namelijk boordevol ideeën. De tuin is rechthoekig dus er kunnen makkelijk allerlei leuke, gezellige hoekjes gemaakt worden. Tom gaat spelen met verhoogde borders, die hij maakt van de oude tegels uit de tuin. In deze borders plaatst hij oude meerpalen. Die zie je ook vaak op het water, echt iets voor Bram dus! De meerpalen geven een echte, maritieme sfeer en zijn ook weer handig om bijvoorbeeld een zonnedoek aan op te hangen. De meerpalen zijn van Azobe, een zeer duurzame houtsoort, en komen uit de Botlek waar ze voor remmingwerken werden gebruikt. Denk er trouwens wel aan dat een paal altijd voor een derde deel de grond in moet voor voldoende stevigheid. Deze palen zijn bijvoorbeeld 1 meter 80, dus voor 60 centimeter verdwijnen ze in de grond!

Ook de eettafel van Bram krijgt een maak-over
Terwijl Tom druk in de weer is met zijn meerpalen, zitten Froukje en Bram ook niet stil. De zelfgemaakte eettafel van steenschotten is prachtig, maar aan de kleine kant. Froukje heeft daarom een leuke klus bedacht die ze samen met Bram wilt uitvoeren. Van de bestaande steenschotten maken ze een lang tafelblad en die losse delen verbinden ze onderlangs met palen van Douglas-hout. Deze komen haaks over de gehele lengte. Het tafelblad is nogal zwaar en om te zorgen dat de tafel niet uit elkaar valt, bevestigen ze de poten tegen de balken voor extra stevigheid. Om de tafel een beach-look mee te geven, verft Froukje de poten wit.

Speelhuisje of boothuisje?
De tuin begint steeds meer op een echte thuishaven te lijken, maar hij is nog lang niet af! Toen het bij Bram financieel allemaal een beetje minder werd, probeerde hij zelf wat meubels te maken en ontdekte hij zijn timmermanstalent. Zo staat er in de tuin een prachtig zelfgemaakt speelhuisje, maar die kan wel een opfrisbeurt gebruiken. Van het speelhuisje maakt Tom een leuk boothuisje! Met een whitewash in combinatie met een grijze touch zorgt hij voor dat zeegevoel waarnaar we op zoek zijn. Om het huisje een verweerde look te geven, gaat Froukje met een harde borstel over de verf die Tom net heeft aangebracht. Nu lijkt het net of het huisje al jaren geleden geschilderd is! 

De tuin wordt mooier en mooier
Niet alleen het speelhuisje heeft een andere uitstraling gekregen, ook de rest van de tuin heeft al een hele maak-over ondergaan. Voor de bestrating heeft Tom natuurlijk ogende, golvende tegels gebruikt. Maar nog een mooie knipoog naar het leven op het water is een houten vlonder! En dus wordt de bestrating van tegels afgewisseld met paden van lichtgrijze steigerplanken

Tijd voor wat groen
De tuin is bijna af, maar een tuin is natuurlijk geen tuin zonder beplanting. Grassen blijven het hele jaar mooi groen en vergen vrij weinig onderhoud. Je ziet ze veel langs oevers en past daarom goed in de tuin van Bram. De gehele beplantingslijst vind je hier. Om de tuin ook in de winter te laten stralen, stoppen Froukje en Tom nog wat winterbloeiers in de borders en bloembakken.

De allerlaatste puntjes op de i zijn gezet en nu is het de hoogste tijd om Bram en zijn kinderen erbij te halen. De sfeerloze tuin van Bram is niet meer terug te herkennen! Bram en zijn kinderen kunnen eindelijk echt van de tuin genieten. De missie van Froukje en Tom is geslaagd! 

ID: 256

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven