Huis
Tuin
Video

De moderne tuin in Barendrecht

Tuin make-overs
Het was de 15-jarige Famke die de stoute schoenen aantrok om haar familie op te geven voor een tuinmaak-over, want van de tuin zoals die nu is wordt niemand vrolijk. Gelukkig stonden Lodewijk en Froukje op de stoep om daar verandering in te brengen.

De familie Kooreman houdt ontzettend veel van buiten zitten en eten, maar door het gebrek aan groene vingers is er nooit een ideale plek in de tuin gecreëerd waar dit ook daadwerkelijk kan. Renske en Huib hebben vooral praktisch nagedacht en de tuin voorzien van een terras met een flink grasveld, maar nu blijkt dat zoon Roel allergisch is voor gras... Niet echt ideaal dus! Verder is het alleen dochter Femke die wel regelmatig zorgt dat het onkruid niet tot de knieën komt. De komst van Eigen Huis & Tuin komt dus als geroepen. 

Wanneer Lodewijk en Froukje de tuin betreden valt de gekke vorm van de tuin meteen op: de tuin loopt namelijk vanaf het huis als een soort taartpunt richting de schuur van de buren. Hoe richt je zo’n gek, klein tuintje praktisch in? Het gras mag eruit en de inkijk van de buren mag ook worden beperkt. Daarnaast zouden ze graag een moderne tuin willen, maar wel eentje die gezellig is. Lodewijk en Froukje kunnen daar wel wat mee!

Om de tuin leefbaarder te maken wordt er meer ruimte gemaakt. Een combinatie van grote tegels en vlonderdelen van bamboe trekt de tuin open, achterin komt een extra zit en chill plek en sterke beplanting gaat voor kleur en privacy zorgen. Een zonnedoek maakt de tuin straks helemaal zomerklaar. Tijd om aan de slag te gaan.

Aan de slag!
Maar voordat Lodewijk helemaal los kan gaan, moet er gekapt worden. De coniferen nemen veel licht weg en zijn veel te groot geworden voor de relatief kleine tuin. Een kettingzaag is een van de meest gevaarlijke gereedschappen die er zijn, dus voordat hij gaat kappen, trekt hij een zaagbroek aan en zet hij de juiste gehoor- en gezichtsbescherming op. Op de plaats van de coniferen plaatst Lodewijk vervolgens kant-en-klare hedera hagen. Deze hagen vormen een mooie natuurlijke afscheiding van de tuin en zorgen tegelijkertijd voor de gewenste privacy. En om nóg meer privacy in de tuin te krijgen plant Lodewijk achterin de tuin de Quercus Ilex, ofwel de Steeneik. Deze boom groeit op vrijwel alle grondsoorten en is groenblijvend. 

Onkruid vergaat wél
Bij het leeghalen van de tuin besteedt Lodewijk extra veel aandacht aan het weghalen van onkruid, in dit geval heermoes. Het handmatig verwijderen van heermoes is vrijwel onmogelijk. De plant heeft erg lange wortels en deze breken heel makkelijk af waardoor er altijd resten achterblijven. Met een graafmachine schraapt Lodewijk de toplaag weg en legt hij twee lagen antiworteldoek neer om er zeker van te zijn dat het heermoes en ander onkruid niet meer omhoog kan komen. Het leggen van een antiworteldoek zal echter niet genoeg zijn. Op het antiworteldoek plaatst Lodewijk daarom een laag zand gemixt met cement, deze vormt straks een harde laag zodra het enigszins vochtig wordt. Al deze maatregelen geven geen garantie dat er geen onkruid meer in de tuin komt, maar dan heeft Lodewijk er wel zo’n beetje alles aan gedaan om het onkruid te beperken.

Een verticaal kruidenwandje
Terwijl Lodewijk druk bezig is in de tuin, neemt Froukje Famke apart voor een leuke klus. De dames gaan namelijk een verticaal kruidenwandje maken van eiken schuttingdelen. Het kruidenwandje bestaat uit een frame van drie eikenstaanders van 180 cm lang waar vier bakken van verschillende afmetingen tegenaan worden geschroefd. En al dat schroeven kan nog best lastig zijn... Lodewijk legt de dames uit dat eikenhout over het algemeen sterk en hard is en dat je daarom altijd moet voorboren als je wilt schroeven. Om de schroefkoppen mooi te laten verzinken laat hij de dames een verzinkboortje gebruiken.

Speelse bestrating
In Barendrecht wordt nog steeds hard gewerkt door Froukje, Lodewijk en Famke. De gekke vorm is aangepakt door de tuin open te breken met smallere hagen en het onkruid heeft Lodewijk zoveel mogelijk geprobeerd in te dammen met extra zandbed gemengd met cement. De volgende stap is het leggen van de bestrating! Het zandbed is aangetrild en er is voor afschot gezorgd, zo’n 1 centimeter per meter. Om een speels effect te krijgen in de tuin, wisselt Lodewijk grote grijze betontegels af met planken van bamboe. Bamboe lijkt een beetje op hardhout maar is veel duurzamer en heeft een chique uitstraling. De donkere kleur zorgt bovendien voor een sterk contrast met de lichtere bestrating en daarmee krijgt de tuin de moderne maar toch gezellige sfeer waar de familie zo naar op zoek is.

Een plek om te chillen
Als de vlonders liggen, kan Lodewijk verder met hetzelfde hout om een chillplek voor het gezin te creëren. Voor de basis van de bank gebruikt Lodewijk lariks 2 bij 3-tjes. De frames bekleedt hij met bamboe delen. Lodewijk maakt een bank waar je op verschillende manier op kunt hangen, zitten of kletsen. De vlonderdelen brengen het verband in het meubel en zo ontstaat er uiteindelijk een organisch geheel met de rest van de tuin. Nu is het tijd voor de beplanting! Naast Lodewijk steken Froukje en Famke ook de handen uit de mouwen om de tuin te voorzien van meer kleur. Zo planten ze lavendel, hortensia’s en een mooie vlinderstruik. De gehele beplantingslijst vindt je hier

De laatste puntjes op de i
De laatste hand wordt gelegd aan de nieuwe frisse tuin zonder woekerend onkruid. Het zonnedoek is opgehangen en de styling is aangebracht. De tuin is omgetoverd tot een sfeervolle tuin om heerlijk in te loungen. De missie van Lodewijk en Froukje is geslaagd! 

ID: 310

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven