Huis
Tuin
Video

De oude Engelse cottagetuin is klaar!

Tuin make-overs
Het was een leuk project, waarbij we ons laafden aan Earl Grey-thee en scones. We moesten een oude, rustieke tuin weten te verwezenlijken, maar daar toch een moderne touch in zien aan te brengen. De wensen: veel planten, opbergruimte en een zitgelegenheid. It’s done!

Cottage

Vorige week zag je al in de uitzending hoe het oude schuurtje uit de tuin van Ellen en Serge met de grond gelijk werd gemaakt. De nieuwe schuur staat nu en Lodewijk gaat aan de slag met de dakbedekking. Dat doet ‘ie met dakpannen. Geen nieuwe, maar gebruikte, om maar in het thema van duurzaamheid te blijven. Ze geven ook dat typische oude, romantische gevoel waar onze kandidaten naar op zoek zijn. Om ervoor te zorgen dat het hele dak waterdicht blijft en de pannen stabiel blijven liggen, legt Lodewijk nokfolie op het dak. Daarbovenop komen de nokvorsten.

Met de oude schuttingdelen van de gesloopte schuur maakt Lodewijk een decoratief wandje om planten aan te kunnen hangen.

Zithoek

Ellen en Serge zouden ook dolgraag lekker willen zitten in de tuin. Onze tuingoeroe maakt daarom een gezellige zithoek, natuurlijk in een organische vorm, want de rest van de tuin volgt datzelfde patroon met golfbewegingen. Het hout dat Lodewijk voor deze zithoek gebruikt is accoyahout. Da’s niet alleen duurzaam hout, maar heeft ook een hele mooie structuur. Het is eigentijds en hip; het geeft net die moderne touch aan een tuin die moet denken aan de Engelse jaren ’30. 

Tuin om op te eten

Lodewijk maakt samen met Evelyn een speciale hoek achterin de tuin. Onder de noemer ‘Grow your own Fruit’ wordt dat een fruittuin. Naast kruiden als salie, oregano en tijm, kunnen onze kandidaten daar straks ook hun eigen fruit oogsten. Fruitbomen, fruistruiken en fruitplanten gaan zorgen voor overheerlijke vruchten als kiwi’s, appels en peren.

Borders

Onze tuinman plant de plantjes kriskras door elkaar in de borders. Je moet niet alleen kijken naar hoe een plant bloeit, maar des te belangrijker is het om naar de bladeren te kijken. Daar kijk je uiteindelijk het hele jaar nog tegenaan. Neem nu leliegras dat lancetvormige bladeren heeft. Zet je daar nu de schoenlappersplant tegenover, krijg je een heel mooi contrast. Varieer ook eens in de hoogte! IJzerhard trekt bijvoorbeeld veel vlinders aan, het geeft hoogte aan je border, maar je kunt er wel doorheen blijven kijken.

Veel planten dus in de Engelse cottagetuin. Het van wijnvat getransformeerde plantenvat dat Evelyn samen met Ellen heeft gemaakt, krijgt een mooi plekje in de tuin. Maar er is meer! Evelyn gaat verticaal tuinieren. Door deze speciale plantenbakken kun je veel meer plantjes kwijt op een vierkante meter. Je kunt ook lekker variëren met hangende planten en vaste planten, terwijl je geen tuinoppervlakte hoeft in te leveren.

English Taste

Wie aan Engeland denkt, kan niet heen om de stevige maaltijden die daar verorbert worden. Onze kandidaten houden ook wel van een lekker stuk vlees op z’n tijd! Om alle aspecten van het Verenigd Koninkrijk terug te laten komen in deze Leidse tuin, plaatsen we een hypermoderne buitenkeuken in hun tuin. Het moderne barbecueën is namelijk allang het stadium van de grillworstjes en hamburgers ontstegen. Nee, tegenwoordig voelt – vooral de man des huizes – zich de koning van de buitenkeuken! De echte cuisinier gooit een lekkere, dikke steak op het rooster. Of misschien wel een côte de boeuf? Serge hoeft alleen nog maar het vlees te kopen!

Supergezellig!

“Je herkent absoluut helemaal niets meer terug!” Dat is de eerste reactie van Ellen en Serge. Van bouwput naar een oude, rustieke cottagetuin. Die cottage wordt meteen al ingelijfd door Serge. Ellen is vooral blij dat de tuin nu is afgeschermd, maar toch luchtig is gebleven. De barbecue wordt meteen goed ingewijd als hun vrienden en familie langskomen om hun nieuwe pronkstuk te bewonderen. En Thijmen, die is dolblij… met z’n nieuwe schommel!

ID: 519

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven