Huis
Tuin
Video

Een kleine maar fijne patio

Tuin make-overs
Hannah en Frank wonen in hartje Utrecht en aan het huis zit ook ‘’het kleinste tuintje van Utrecht’’ vast. Heel leuk, zo’n buitenplekje, maar niet zoals ‘ie er nu uit ziet. Aan Lodewijk de taak om van de betonnen bedoening een gezellige plek te maken.

Het jonge stel woont nu twee jaar in Utrecht en sinds een paar weken is het gezin uitgebreid met dochtertje Tessa! Nu Hannah voor het eerst moeder is geworden gaat daar nu het meeste tijd in zitten. Frank zit met zijn handen in het haar want hij heeft totaal geen verstand van tuinen! Gelukkig is daar onze tuinman Lodewijk die overal wel een oplossing voor heeft. Samen met Evelyn gaat hij aan de slag.

Praktische Frank vesus de esthetische Hannah
Het jonge stel heeft verschillende ideeën over wat er wel en niet in de tuin moet komen. Van Frank mag het schuurtje blijven staan om de racefietsen droog te houden, maar Hannah ziet andere mogelijkheden en vindt het juist een goed idee om het schuurtje weg te halen om meer ruimte te creëren. Wel zijn ze het erover eens dat hun patio een oase van rust moet worden, het liefst met een mediterrane touch. Gelukkig heeft Lodewijk al genoeg ideeën om beide blij te maken. 

Aan de slag!
Allereerst moet de tuin leeg! Alle oude tegels gaan eruit. De bestrating is verzakt en de afwerking van de borders laat ook te wensen over. Hannah krijgt haar zin, want ook het schuurtje moet eraan geloven. Het schuurdakje is al eerder netjes verwijderd en afgevoerd wegens asbest, maar nu de rest nog! Lodewijk gaat met beleid aan de slag, want de achter- en rechterzijmuur zijn de afscheiding met de buren en moeten dus blijven staan.

Zelfbouwzuilen van steigerhout
Lodewijk heeft inmiddels de tuin leeg en voert het puin netjes af. Ondertussen gaat Evelyn samen met de vrouw des huizes aan de slag om de tuin wat groener te laten worden. Ze gaan twee stoere zelfbouwzuilen maken van steigerhout. In de zuilen komen plantenbakken met Toscaanse jasmijn; een wintergroene klimplant met witte, geurende bloemen! Om de zuilen te maken is er niet meer nodig dan wat hout en een paar schroeven. Een kind kan de was doen!

Mediterrane touch
De kleine patio krijgt een mediterrane touch. Voor de bestrating heeft Lodewijk flagstones uitgekozen in een natuurlijke, geelachtige kleur. Op de plek van de schuur maakt hij een verhoogde vlonder van douglas-planken met een wand van kruidenplantjes. Op de vlonder komt een pergola die Lodewijk maakt van holle bamboepalen. Hij laat daar mooie planten tegenaan groeien en daardoor krijgt dit hoekje iets meer privacy.

Opgeruimd staat netjes
De schuur is verdwenen en de tuin oogt meteen veel groter! Hannah en Frank zijn erg sportief en houden van fietsen. Om hun racefietsen toch droog op te kunnen bergen heeft Lodewijk daar wat op gevonden.  Tegen de pergola komt een opbergkast, ook wel een fietsophangkast genoemd. Deze kast biedt genoeg ruimte voor 3 fietsen, maar je kunt er ook voor kiezen om de ruimte anders in te delen en er afvalbakken of tuingereedschap in op te bergen. Door de kast okergeel te schilderen wordt het een echte eyecatcher! Maar Lodewijk is nog niet klaar met het pimpen van de kast: hij plaatst ook nog sedum op het dakje!

Groen, groener, groenst!
De tuin wordt mooier en mooier, maar wat is een tuintje nou zonder kleurrijke plantjes? Hannah wil zich het liefste straks in een groene oase van rust bevinden. De wanden zijn bekleed met groene plantjes,  zoals de kruidenafdeling onder de pergola, en de twee zelfbouwzuilen met Toscaanse jasmijn, maar dat is nog lang niet alles… De gehele beplatingslijst vind je hier.

Klein maar fijn
Het ieniemienie achtertuintje van Hannah en Frank is niet meer terug te herkennen! De betonnen bedoening is veranderd in een groene oase van rust. Er is niet alleen geluisterd naar de wensen van Hannah en Frank, want zelfs aan de moeder van Hannah is gedacht! Ze komt graag op bezoek maar is slecht ter been. Met een drempelhulp kan zij met haar rollator moeiteloos de tuin betreden. Hannah blij, Frank blij én de familie blij! De eerste tuinmaak-over van dit seizoen is geslaagd! 

ID: 203

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven