Huis
Tuin
Video

Een leefkuil in de tuin!

Tuin make-overs
De tuin van Daniëlle en Robbert in Vleuten is één kale bedoeling. Het stel woont nog maar net in hun nieuwbouwhuis en aan de binnenkant is alles voor elkaar, maar buiten kan er ook nog wel wat opgebouwd worden!

Specifieke wensen hebben de twee eigenlijk niet, maar ze hebben zich al wel eens wat georiënteerd en daar kwam uit dat een leefkuil hen stiekem best wel interessant lijkt. Lodewijk zou Lodewijk niet zijn als hij daar geen gehoor aan zou geven - de leefkuil komt er! Er worden steenschotten en betonelementen gebruikt als onderdeel van de loungebank in de leefkuil. Een eettafel ernaast, een lekkere hangstoel én een pergola bij het schuurtje achterin de tuin maken de tuin helemaal af!

Leefkuil uitgraven, afwatering en de loungebank
Aan deze tuin hoeft gelukkig maar weinig gesloopt te worden, dus kunnen de mannen vrijwel direct aan de slag met het grondverzet. Het grondverzet is een aardige klus - maar liefst 60cm kleigrond uitgraven moet je niet onderschatten! Met deze kleigrond is een afwateringssysteem aanleggen geen overbodige luxe. Hiervoor graaft Lodewijk een stel diepe, maar smalle gaten in de grond, die hij vervolgens vult met hydrokorrels. Daarnaast wordt de kleigrond in de leefkuil nog bestrooid met een laag grind en hier overheen legt Lodewijk een antiworteldoek. Normaal gesproken wordt deze gebruikt om onkruid niet door te laten dringen, maar nu is het de bedoeling dat het zand niet tussen het grind doordringt, anders zou er geen sprake meer zijn van goede afwatering. Hier bovenop komt dus nog een laag zand, de fundering en tot slot een honingraatmat met een laag grind ter decoratie. Het water kan zo door deze hele laag doordringen! Vervolgens wordt de bank in de leefkuil opgebouwd. De bank bestaat voor een groot deel uit betonelementen. Later worden deze bekleed met steenschotten. De materialen maken het tot een robuuste meubel!

Bewonersklus, de pergola en heel veel groen!
Bij de loungebank wil Lodewijk graag een bijpassende tafel zien. Maar dit gaat hij niet zelf doen, nee, hij schakelt Daniëlle en Robbert in om deze te bouwen! Eigenlijk is het een kwestie van het aan elkaar schroeven van de steenschotten en deze ook voldoende stevigheid geven. Het stel had wat moeite met het zware en moeilijk doordringbare materiaal, maar uiteindelijk mag het resultaat er zeker zijn! De kale schuttingen zijn zeker geen doorn in het oog, maar kunnen best met iets moois bedekt worden. Daarvoor komt Lodewijk met een stel kant-en-klaar hagen aanzetten. Ook de volgende klus heeft niet alleen een mooi aanzicht, maar is ook nog eens nuttig. Het gaat om de opbouw van de pergola en deze dient zowel als blokkade van het zicht van de achterburen als voor extra dieptewerking. Hiernaast wordt er ook een heerlijke hangstoel aan de pergola gehangen. Hierna begint Lodewijk met het aanplanten van de borders. Hij gebruikt hiervoor buxusbollen, de Iberis, violen, de steutelbloem, de Rododendron, de Hibiscus, de Magnolia en de Saxifraga.

De oplevering
De laatste handen worden aan de tuin gelegd voor de onthulling van het tuintje! Aan de pergola wordt de hangstoel gehangen en een reeks potten. Alle elementen bij elkaar maken de tuin tot een dynamisch en natuurlijk ogend geheel. Klaar om de bewoners erbij te halen! Ze zijn - hoe kon het ook anders - blij verrast met het uiteindelijke resultaat, dat wordt genieten!

ID: 137

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven