Huis
Tuin
Video

Familietuin met strakke lijnen (deel 1)

Tuin make-overs
Joline, haar man Martin en hun 3 kinderen hebben een prachtig huis in Rotterdam. De tuin is alleen niet veel soeps: er is veel onkruid en inkijk. En het ziet er heel ongezellig uit! Daarom verrast Jolines zus het gezin met een tuinmaak-over. Hier zie je deel 1...

Als Evelyn en Tom Joline overvallen, moet Joline wel even slikken. Toch kan ze al meteen raden waar de twee voor komen: de ongezellige achtertuin. Joline zou er graag vaker willen zitten, want het is een ruime tuin. Als daar toch eens meer groen zou staan, met een relaxplek voor de ouders en speelplek voor de kinderen...

Het plan

Maar daar kan natuurlijk voor gezorgd worden. Voor deze tuin heeft tuinarchitect Erwin Stam een bijzonder ontwerp gemaakt. De tuin heeft een vierkante vorm, en daar heeft Erwin zijn ontwerp op gebaseerd. In de hoeken zitten vierkante vlakken met ieder een eigen functie. Daarbij worden strakke grijze tegels en warme beplanting gebruikt: meerstammige heesters, mooie bomen. Dat moet voor een strak, maar warm geheel zorgen.

Meer privacy

Die bomen lossen meteen het inkijkprobleem op: door deze op meerdere plekken te zetten krijgt het gezin meer privacy in hun tuin. Tom plaatst bijvoorbeeld een aantal leibomen, die in de herfst mooi oranje en felrood kleuren. Dit perzisch ijzerhout is al wat ouder, waardoor de tuin door deze bomen een volwassen karakter krijgt. Verder zet Tom ook een haag van hedera neer, waardoor vanaf het fietspad niet meer de tuin in te gluren valt. 

Nooit genoeg groen

Nadat de leibomen en de hederahaag geplaatst zijn, is ook vast een deel van de bestrating gelegd. Maar wat extra groen kan nooit kwaad! Tom plant de gleditsia sunburst, die bovenin niet helemaal volgroeit. Daardoor kan er nog wat zonlicht doorheen komen. In het voorjaar valt de boom op: dan wordt 'ie goudgeel en langzaam groen, en in de herfst wordt 'ie weer geel. 

Vlonders

Vervolgens legt Tom vlonders neer, die op dezelfde hoogte komen als de rest van de tuin. Daardoor wordt het straks één strak geheel. De vlonders zijn gemaakt van thermo-essen, wat met stoom is verwarmd. Dat maakt dat het niet scheurt of barst. Daardoor is het hout niet alleen duurzaam, maar heeft het ook nog eens een aantrekkelijke kleur. Nog een voordeel: de planken zijn zonder zichtbare schroeven te bevestigen. De clips zorgen voor een zogenaamde blinde bevestiging. Aan de achterkant van de tuin maakt Tom een wand, waarop de vlonderplanken doorlopen tot op dezelfde hoogte als de hederahaag. 

Rustiek terras

Als de vlonder ligt, is het tijd voor de tegels. Tom legt betonklinkers in waalformaat neer, waardoor het terras een rustiek karakter krijgt. Deze klinkers zijn makkelijk te leggen, maatvast en door de geïmpregneerde toplaag makkelijk schoon te maken. Op deze plek kan de familie straks lekker tafelen of een kopje koffie drinken in de ochtendzon. 

Kindertijd

Natuurlijk zorgt Tom ook voor een speelplek voor de kinderen. Hij plaatst een boogschommel van rvs - helemaal passend in de moderne stijl die de tuin krijgt. Om ervoor te zorgen dat de schommel niet omkiepert zet Tom 'm vast in snelbeton. 

De vlakverdeling is al goed te zien, maar er moet nog veel gebeuren. Hou de site in de gaten, want volgende week zie je het eindresultaat! 

ID: 775

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven