Huis
Tuin
Video

Mediterrane sfeer

Tuin make-overs
Myrna en Erik-Jan hebben een heerlijke tuin waarin zij zomers het liefst tot laat in de avond kunnen loungen. Het huis hebben ze samen goed onder handen genomen, maar de tuin is andere koek! In gezonde spanning wachten ze het bezoek van Lodewijk af.

Naast een lekkere loungeplek zouden ze ook graag een mediterrane  en strandsfeer in de tuin willen verwerken.  Zelf ziet Lodewijk nog een leuke mogelijkheid voor de tuin, namelijk het bouwen van een schuurtje waar Erik-Jan zijn motor in kwijt kan. Aan het schuurtje grenst een overkapping. Om gehoor te geven aan het mediterrane sfeertje krijgen de borders organische vormen. Er wordt voor beplanting gekozen in grijze en paarse tinten.

Bomen kappen en de schutting
De twee bomen die er achter de schutting staan, en het zonlicht blokkeren, worden gekapt. Daarvoor in de plaats komen er drie kleinere bomen. Lodewijk begint met het slopen van de bestaande tuinsituatie. Hierbij let hij op alle kabels en leidingen die onder de grond liggen. De grote bomen zijn uit het zicht verwijderd en Lodewijk kan beginnen met het opbouwen. Hij begint met het opbouwen van privacy en dit doet hij door de schutting op te bouwen. De palen die hij hiervoor in de grond zet zijn van eikenhout. De schuttingschermen zijn van kastanjehout.

Beplanting en bestrating
In een mediterrane tuin moeten natuurlijk ook mediterrane planten komen te staan. Uiteindelijk komt er in de verhoogde borders een alpenden, beverboom, Japanse witte den, dwerg bergden, schoonvrucht, palmlelie, zilverstruikje en een bosrank. Wil je een overzicht met informatie over elke plant? Klik dan hier. Voor de borders gebruikt Lodewijk biologische potgrond, waar meststoffen in verwerkt zijn. Dit zijn voedingsstoffen voor de planten en bomen, waardoor ze super goed groeien. Lodewijk gebruikt typisch mediterrane tuintegels die je als puzzelstukken aan elkaar kan leggen. Hij zorgt er hierbij voor dat hij alle tegels precies goed in elkaar legt, zodat hij later niet in de problemen komt. Verder laat hij brede voegen tussen de tegels, zodat het regenwater door de bestrating weg kan zakken. Op deze manier draagt hij bij aan het voorkomen van overstromingen. In de voegen komt wit zand waar het water in kan infiltreren.  

Schuurtje een borderblokken
Het schuurtje in de tuin wordt gemaakt van losse panelen die op maat gemaakt zijn bij de leverancier. Het is een kwestie van op hun plaats zetten en aan elkaar schroeven. De panelen zijn van douglashout gemaakt. De muurtjes van de verhoogde borders worden gemaakt van grove steenblokken. Deze blokken worden opgestapeld en in organische vormen om de tuingrond heen gebouwd. Ze worden vastgemetseld met specie, zodat ze in geen geval meer kunnen verschuiven. Ondertussen ontfermen Lodewijk en de mannen zich over het bedekken van het nu nog onoverdekte schuurtje. Hiervoor worden er eerst balken aan de zijpanelen vastgemaakt, waarna vervolgens een reeks planken worden geplaatst die het dakje vormen.   

De pergola en de bewonersklus
De volgende klus die Lodewijk samen met Alie, de beste en leukste tuinvrouw van de provincie Groningen, uitvoert is het opbouwen van de pergola. Nu is het tijd om de laatste hand aan de overkapping te leggen. De overkapping wordt namelijk bedekt met dakpannen. Dit draagt bij aan de sfeer die de tuin moet uitstralen. Maar hier blijft het niet bij, ook de zijpanelen worden bedekt: met een fijne kleur! Alie gaat beitsen met een grijze, transparante beits. Op deze manier blijft de structuur van het hout eronder nog door het middel heen schemeren. De bewoners, Myrna en Erik-Jan, hebben een opdracht gekregen waarbij ze een hoekkast moeten maken. De kast krijgt een ereplaatsje in het loungegedeelte. 

Taartpuntjes tussen de zitgedeelten
Lodewijk heeft een speelse oplossing bedacht om van de strakke tuinset toch ook een wat meer organische te maken. Hiervoor heeft hij de losse onderdelen van de bank in een half ronde vorm geplaatst en om deze helemaal te doen laten aansluiten, maakt hij van steigerhout zogenaamde ‘taartpunten’. Deze delen dienen als tafeltjes. Binnenin het halve rondje komt een buitenhaard te staan. Om nóg meer licht in de zithoek te creëren plaatst Lodewijk ook verlichting. Ook tussen de beplanting worden lange lichtpalen geplaatst.

Alleen de bank wordt nog mooi opgemaakt met kussens en op de tafeltjes komen wat mooie vaasjes. De zithoek is een gezellig geheel geworden en de rest van de tuin lijkt toch sprekend op een vakantietuin in de Caribbean!

ID: 42

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven