Huis
Tuin
Video
Tuin make-overs

Modern English Cottage Garden

Ellen en Serge wonen samen met hun zoontjes Thijmen (2) en Stijn (8 weken) in een leuk huis in Leiden. Meer dan een jaar lang hebben ze verbouwd en het huis is van bínnen nu helemaal wat ze voor ogen hadden. Maar… de tuin is al die tijd een vergeten kindje geweest. Tuin is misschien ook het verkeerde woord; stortplek is beter op z’n plaats. Aan Lodewijk de taak daar een juweeltje van jewelste van te maken.

Samen met Evelyn baant hij zich een weg door de wildernis. ‘Welcome to the jungle’, onze regisseur heeft een goede muzieksmaak. Wat zijn de wensen van onze kandidaten? Een klassiek-romantische tuin met hardgebakken klinkers en veel groen. Ellen en Serge wonen in een jaren ’30-huis en het zou mooi zijn als de tuin daar bij aan zou sluiten. Daarnaast is een flinke schuur een vurige wens. De tuin is niet zo groot, dus een vaste plek om spullen op te slaan is ook praktisch. Maar bovenal moet de tuin een plek zijn waar Thijmen in alle vrijheid kan spelen.

Moderne cottagetuin

Lodewijk verenigt alle geopperde wensen in een mooie schets van wat hij voor ogen heeft. Een moderne Engelse cottagetuin. Wat zijn de kenmerken van zo’n tuin? Wat te denken van organische vormen, gevlochten wilgentenen als schutting, een schuurtje met pannendak, een pergola van natuurlijk hout en gebakken klinkers, om maar wat te noemen. We vergeten haast bijna de schommel. Dat was een eis van Thijmen.

The Cottage

Het is altijd erg goed om je te bedenken of je nog oude materialen kunt hergebruiken in je nieuwe tuin. Dat is goed voor het milieu én je bespaart natuurlijk geld, omdat je geen nieuwe materialen hoeft te kopen. In dit geval zit er nog heel veel bruikbaar hout in het schuurtje, dat we weer terug laten komen in het nieuwe tuinhuisje. Je krijgt dan een nieuw schuurtje mét oude materialen. Dat zorgt voor een mooie, oude Engelse look. 

Schutting

Lodewijk ramt een aantal palen de grond in van kastanje hout. Hij gaat namelijk wilgentenen vlechten. Een gegeven dat je veel terug ziet in Engelse tuinen. De afstand tussen de palen hangt af van de dikte van de wilgentenen. Die vlecht je daar weer doorheen, wat een heel natuurlijke uitstraling geeft. Het is belangrijk dat de dikke stukken van de wilgentenen verspringen. De schutting gaat nog langer mee als je hem inspuit met lijnolie. Het beste kun je dat doen als het hout helemaal is opgedroogd. Dat is zo’n zes tot acht weken na het vlechten. Aan de andere kant van de tuin plaatst hij een zogenaamd schapenhek. Met weinig budget creëer je zo een landelijke sfeer.

Bestrating

Ondertussen heeft Lodewijk samen met z’n team al een plateau van tegels aangelegd, waar straks het tuinhuis op komt te staan. De bestrating van de tuin kan Ellen en Serge bekend voorkomen: het zijn hun oude gewassen grindtegels, die Lodewijk andersom in de tuin terug laat komen. Die grindtegels worden aangevuld met gebakken klinkers, één van de wensen van onze twee Leidenaren. De borders worden met oude klinkers kriskras gemetseld. Dan lijkt het of het muurtje al zo’n tien jaar oud is. Tussendoor maakt Lodewijk nog wat muurtjes, zodat je vanuit de kamer niet alles kunt zien. Dat maakt het spannend om de tuin in te gaan.

Beplanting

In een oude Engelse tuin horen sierheesters te staan. Lodewijk plant in de tuin twee toverhazelaars, die komen te staan in twee borders. De hazelaars geven diepte in de tuin en door hun flinke afmetingen geven ze ook body aan de tuin. Ze bloeien ook in de winter, als het maar niet al te hard vriest. De gele bloemen ruiken overigens heerlijk!

Volgende week gaat Lodewijk verder met een pergola en een zitbank.

ID: 516

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven