Huis
Tuin
Video

Rust in de stadstuin

Tuin make-overs
De tuin van de vrolijke alleenstaande Marieke is er in de loop der tijd flink achteruit gegaan, omdat ze niet goed weet wat ze ermee aan moet. Ze droomt van een mooie praktische tuin. Nu er een baby op komst is wordt deze wens alleen maar groter, dus schakelde ze de hulp van Eigen Huis & Tuin in!

De tuin van Marieke was heel mooi toen ze het appartement kocht. Er zat een vijver in maar wegens een lek is die eruit gehaald. Daarna is er nooit wat moois voor teruggekomen. Nu er een kindje op komst is vindt Marieke het belangrijker dan ooit dat die tuin eindelijk op orde komt. Ze heeft echter geen idee waar ze moet beginnen. Ze vindt het fijn om in de tuin te zitten, dus een fatsoenlijk terras met zitruimte is essentieel. Verder vindt ze de verschillende schuttingen die aan drie kanten staan heel erg lelijk, daar zou ze meer eenheid in willen en dat de schuttingen voor meer privacy zorgen. Mariekes voorkeur gaat uit naar een strakke en moderne tuin. 

Lodewijk en Evelyn hebben gastontwerper Erwin Stam gevraagd om de tuin te ontwerpen. Erwin Stam is al vaker in de pen gekropen voor Eigen Huis & Tuin. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door een strakke, luxueuze stijl. Daarnaast houdt hij van leefbare en authentieke tuinen die vooral tijdloos zijn. Maar wat heeft hij voor Marieke in petto? Hij heeft gekozen voor een heldere vlakverdeling en een gelaagde opbouw van de tuin vanuit de woonkamer gezien. Verder wil hij gaan werken met verschillende hoogtes: borderbakken waarop je ook kunt zitten of liggen. Samen met die vlakverdeling lijkt het dan net alsof je als het ware de tuin in wordt getrokken vanuit het huis.

De tuin moet leeg!
De klus begint bij het leeghalen van de tuin, maar niet alles gaat eruit. Lodewijk gaat een deel van de bestrating hergebruiken als fundament voor de verhoogde borderbakken. Dat scheelt weer materiaal en centjes! Aan de linkerkant laat Lodewijk de schutting staan, want die wil de buurvrouw graag zo houden. Daar zet hij later groene hagen tegenaan. Aan de andere kant gaat de schutting er wel helemaal uit.

Een stoel om op te chillen
Bij een strakke tuin hoort een strakke stoel. En het is aan Thomas en Evelyn om die te gaan maken. Op deze loungestoel kan Marieke straks lekker ontspannen een boekje lezen of een dutje doen als ze een jetlag heeft. De stoel maken Thomas en Evelyn van eikenhout en hoeven ze dus niet voor te behandelen, scheelt weer! Wil je zelf ook zo’n chille stoel? Je kunt hem heel makkelijk zelf maken. Hier vind je de werkbeschrijving.

Schuttingen
Thomas en Evelyn zijn in de Maakplaats bezig met de chill stoel en Lodewijk gaat lekker door in Rotterdam. Aan de rechterkant van de tuin komt een nieuwe schutting van Louvre-panelen. Zo’n schutting geeft een heel luchtig accent aan de tuin. Als je een kleine stadstuin helemaal dichtmaakt met schuttingen zorgt dit voor een opgesloten gevoel, dus dit is een mooie oplossing. Ondanks dat je nog een beetje doorkijk hebt, geeft het zeker voldoende privacy. De panelen heeft Lodewijk van te voren al in een antracieten kleur gespoten en het hout heeft hij in dezelfde kleur gebeitst. Louvre-panelen worden ook wel shutters genoemd en bieden een degelijke afscherming voor je tuin. Omdat het hout er horizontaal in ligt, maak het de tuin ook nog eens optisch veel langer. De schutting loopt over in een poort van dezelfde houten schermen. Voor zowel de achterzijde als de linkerzijde van de tuin komt er een afscheiding van groene hedera klimophagen. De kant-en-klare groenblijvende klimophagen zet je in no-time in de grond en je hebt al meteen een rijke, natuurlijke uitstraling. Omdat een klimop nogal de neiging heeft overal doorheen te groeien, heeft Lodewijk tussen de schutting en haag antiworteldoek gespannen.

Meer groen in de tuin
De lantaarn waar Marieke op uitkijkt heeft ze het liefst uit het zicht. Daarom plaatst Lodewijk achterin de tuin hoogstam leischermen, die vrijwel het hele jaar door groen blijven en dus de straatlantaarns goed camoufleren. Maar daar blijft het niet bij! Op de plek waar de verhoogde border komen plaatst hij meerstammige berken van ongeveer 2,5 tot 3 meter hoog. Deze bomen hebben een mooie bast en vormen straks echt een eyecatcher in de verhoogde borderbakken.

Verhoogde borderbakken
Mariekes nieuwe tuin krijgt al steeds meer vorm. Alle oude schuttingen zijn weg of niet meer te zien. Verder met de verhoogde borderbakken! Deze bakken zijn gemaakt van stapelblokken die Lodewijk heeft gestuct en geschilderd. De bakken zijn 50 centimeter hoog, wat een ideale hoogte is om op te zitten of misschien zelfs te liggen. Het enige dat er nog aan ontbreekt is een houten zitdek. Daarvoor gebruikt Lodewijk duurzaam Accoya hout die hij gaat beitsen in een zachte kleur om de uitstraling van teakhout te benaderen.

In de weer met hout!
Het hout dat je ziet in het zitgedeelte van de verhoogde borders laat Lodewijk ook terugkomen in de vlonder tussen de twee borderbakken in. Zo wordt dit middelste vlak echt één geheel wat weer rust uitademt binnen het geheel. Aan te raden is om ook het hout dat je voor een vlonder gebruikt één keer per jaar te beitsen. Zo zal het veel minder snel gaan rotten en kun je er op zijn minst een jaar of acht van genieten!

Inmiddels is Evelyn ook weer gearriveerd in Rotterdam en ook zij is bezig met hout. Door de tuinafscheiding op te vullen met houtblokken creëert ze een bjzondere afscheiding.

Beplanting
Nu is het tijd om de borders te gaan vullen. Marieke wilde graag siergrassen haar tuin, omdat deze vrij makkelijk in onderhoud zijn en ze zorgen ervoor dat je tuin het hele jaar groen is. Lodewijk en Evelyn pakken flink uit met verschillende grassen en varens, zodat het echt een festijn wordt in de borderbakken. Ook kan Marieke zich dan lekker verdekt opstellen als ze even wil liggen of zitten. 

De laatste puntjes op de i
De laatste hand wordt gelegd in de stadstuin van Marieke. Wat een mens altijd nog meer tot rust laat komen, is het geluid van water. Daarom plaatst Lodewijk achterin de tuin twee schuimfonteinen van RVS. Om de tuin helemaal af te maken stort Lodewijk er half verharding omheen. Bij de poort leggen Lodewijk en Evelyn ook nog een drempelhulp aan, zodat Marieke straks makkelijk met de kinderwagen haar tuin in en uit kan. Nadat de styling is aangebracht kan de tuin eindelijk opgeleverd worden. Marieke kan haar geluk niet op!

ID: 324

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven