Huis
Tuin
Video

Tegels van beton zijn 'hot'

Tuin make-overs
Wendy en Thomas worden deze week verrast met een wel heel bijzondere tuin. Een jungle tuin! De naam zegt het al: groen en exotisch! Maar dat wil niet zeggen dat onze kandidaten zich over houtsnippers en bananenbladeren een weg naar binnen moeten banen. Tom legt mooie sierbestrating in hun Woerdense tuin.

Het terras is afgegraven en daarna opgehoogd met ophoogzand. Daarna is het een kwestie van stevig aantrillen met een trilplaat en dan… tegels leggen! Tom gebruikt in de jungle tuin een grijze tegel met een grijs gevlamd dessin. Dit past goed bij de verweerde look van de steigerhouten schutting. De basis van de tegel is beton en dit is op dit moment super populair. Ze zijn makkelijk te produceren in grote formaten, waardoor de prijs laag kan blijven. Maar de toplagen van de tegels zijn juist heel gevarieerd en lijken niet meer op de 'gewone' betonnen stoeptegel. En kies je voor de meest gangbare maat van 60 bij 60 centimeter dan ben je ook nog eens snel klaar met leggen.

Verschillende soorten met eigen kenmerken

Betontegels zijn er in verschillende soorten, maten en kleur. Eén ding hebben ze gemeen: ze hebben een milieuvriendelijke coating voor een goede bescherming tegen verkleuring en aanslag van mos en algen. Heel makkelijk in onderhoud dus! Ze zijn niet zwaar, dus makkelijk te leggen. Een tip van Tom: bestel altijd tien procent meer! Bij het zagen gaat meestal wat tegelwerk verloren en niet iedereen heeft zulke vaste handjes als Tom, dus er kan er ook nog altijd eentje sneuvelen bij het leggen.

Praxis heeft vier verschillende series betontegels in het assortiment. De serie Brooklyn staat aan de basis van deze lijn en deze zijn ook het goedkoopst. De Palazzo-serie lijkt sterk op de Brooklyn-tegel, maar heeft het voordeel dat deze licht van gewicht zijn. De Lavarra-tegel heeft een heel fijne structuur. Door de bijna gladde afwerking is de kans nog kleiner dat er vuil in de tegels blijft zitten en door de dubbele coating hecht zich vuil minder snel aan de tegels. De Ardechio-serie tenslotte heeft een grove, golvende structuur en heeft iets weg van leisteen. De natuurlijke en moderne uitstraling van deze serie misstaat in vrijwel geen enkele tuin.

Afschot

Voor wie niet met deze term bekend is: afschot is een bewust aangebrachte daling van de grond. Het is dan ook belangrijk dat je voldoende afschot in je tuin hebt, om overtollig water na bijvoorbeeld een hevige regenbui af te voeren. En die zijn er nog al eens in ons landje. Hoe ga je te werk? Span een draad van het huis naar het einde van de tuin. Daar leg je vervolgens de tegels langs. Met een waterpas meet je het hoogteverschil tussen de tegels. Wanneer die zo’n één tot twee centimeter per meter bedraagt, is dat voldoende. Het is ook verstandig om speciale goten langs het terras te plaatsen. Dat voorkomt grote plassen in je tuin bij regen.

Online bestellen

Wie weet het nog… Vroeger huurde je een aanhanger of leende je de bestelbus van een bekende om je tegels op de plaats van bestemming te krijgen. Tegel voor tegel laadde je ze in, waarbij er vaak een aantal tegels de rit niet overleefde. Voordat je überhaupt met het leggen kon beginnen, was je rug al gebroken. Dat is nu (gelukkig) verleden tijd! Praxis maakt het mogelijk online je sierbestrating te bestellen en ze leveren deze binnen vijf werkdagen ook nog eens recht voor je deur af. Het leggen moet je natuurlijk zelf doen, maar zeg nu zelf: da’s toch eigenlijk het leukste klusje!

ID: 532

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven