Huis
Tuin
Video

Zomerse Ibizatuin (deel 2)

Tuin make-overs
In een gloedjenieuwe nieuwbouwwoning in Ede wonen Eldin, Saskia en baby Keyan. De inrichting van hun huis is hartstikke stijlvol, maar de tuin schiet er nogal bij in. Zie hier deel 2 van deze maak-over!

Vorige week legde Tom de basis voor deze maak-over. Het onkruidparadijs dat hier eerst lag, wordt omgetoverd tot een meditterane Ibizatuin. Tom zorgde al voor een passende bestrating, de basis voor de bloemenborder én een grasveldje.

En nu door...
Voor het echte vakantiegevoel bouwt Tom een overkapping met daaronder een vlonder. De vlonder bestaat uit douglashout, want op een gegeven moment gaat dat mooi vergrijzen. Tussen de grond en de vlonder zit 15 cm, waardoor de vlonder goed kan ventileren. En door het worteldoek dat eronder ligt, krijgt onkruid geen kans. Let er bij het leggen van de planken op dat je ze niet tegen elkaar aan legt. Hou er een paar milimeter tussen, want hout kan nog wat uitzetten. Om overal dezelfde ruimte tussen te houden kan je een schroef gebruiken die je tussen de planken steekt. Boor vervolgens de plank vast. 

Grote overkapping 
Het achterste deel van de tuin wordt verdeeld in drie gedeeltes. Twee daarvan herken je aan de daken, en daar tussenin komt een pergola. Deze drie delen vormen samen één grote overkapping.

De basis voor de pergola maakt Tom van authentieke schaaphekjes, die je ook op Ibiza wel eens ziet. Tom schildert ze daarom ook Ibiza-wit! Zo wordt de vakantievibe linea recta naar Ede gehaald. Wil jij ook zo'n hekje schilderen, zorg dan dat je dat buiten doet in verband met de ventilatie. En gebruik verf die vorst- en vochtbestendig is. Oh, en doe het niet te dicht bij spullen die niet wit mogen worden!

Door de overkapping kunnen Eldin en Saskia in de zomer in de schaduw zitten, en met slecht weer ook van hun tuin genieten.

Onder de overkapping bouwt Tom een ruime zithoek van robuuste meerpalen. Dat zijn loeizware dingen; je hebt aardig wat mankracht nodig om ze te (ver)plaatsen. 

Mediterrane planten
Vervolgens gaat Tom verder met de beplanting. Hij maakt een verhoogde border met daarin typische Ibiza-planten. De artisjok bijvoorbeeld, waar later nog een paarse distelachtige bloem uit gaat komen. Je kan ie eigen artisjok ook opeten, en dan is juli of augustus de perfecte oogsttijd. Dan mis je wel die mooie bloem, want die komt pas later uit. 

Tom plaatst ook de lijsterbes spirea. Deze sierheester krijgt witte trosjes bloemen, en als die uitgebloeid zijn worden het pluimen van zo'n 25 cm groot. De spirea past prima in een border of plantenbak. 

Tussen de groene en grijzige planten in plant Tom de lavatera, die met z'n roze bloemen mooi boven de rest van de planten uitwuift. De lavatera is een vrij losse struik, dus hij heeft wel wat ondersteuning nodig.  

Om de laatste hand aan de border te leggen gebruikt Tom schelpen om de bodem van de border te bedekken. 

Verlichting
Op verschillende plekken in de tuin hangt Tom verlichting op, zodat Eldin en Saskia op elk moment van de dag buiten kunnen relaxen. Zo bevestigt hij lampen bij de zithoek, maar ook bij de borders. Ook plaatst Tom spots onderaan de bomen die hij heeft geplant, zodat deze in het donker mooi opvallen, ook vanuit huis. De hoogte van de boom wordt door deze spots extra benadrukt.

De Ibizatuin is klaar... En dit is het eindresultaat! Een prachtige loungetuin die zeker weten een vakantiegevoel oproept. Ook als het regent!

.

ID: 703

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven