Huis
Tuin
Video

Zwarte vintagetuin (deel 2)

Tuin make-overs
Michel, Annemarie en hun zoontjes wonen in hun droomhuis in Hoorn. Ze wilden zo graag in de straat wonen, dat ze flyers door de brievenbussen hebben gedaan om te vragen of er toevallig iemand zijn huis wilde verkopen. En hun 'campagne' werkte! Ze hebben al veel binnen geklust, maar buiten is het vergane glorie. Zie hier deel 2 van deze maak-over!

Vorige week zag je hoe Tom begon aan deze bijzondere tuin. Met een speciale techniek brandde hij - samen met een houtbrandspecialist - de planken van de schutting gitzwart. Ook een zwarte vlonder draagt bij aan de warme en intieme sfeer die de tuin gaat krijgen. Tom zorgde ook al voor bestrating, borders met groen en leibomen tegen het lelijke uitzicht vanuit de tuin. 

Tekenen in de tuin

Deze week begint Tom met verven. Door te werken met donkere kleuren, krijgt de tuin warmte en karakter. Tom verft een wand met schoolbordverf, zodat zoontjes Valentijn en Floris lekker hun ei kwijt kunnen. Het schoolbordverf zet je dik op om het beste en mooiste resultaat te krijgen. 

Eten onder een dakje

Om beschut te kunnen laten zitten maakt Tom een overkapping. De balken zijn - geheel passend in deze tuin - zwart geverfd. Ze zijn op verschillende manieren te bevestigen, maar Tom maakt gebruik van speciale houders, zodat ze hier mooi in wegvallen. Tom gebruikt golfplaten als dak en bevestigt deze op balken. Even op maat zagen, en dan bevestigen met waterdichte combidoppen. Bij het vastzetten van de platen is het belangrijk dat je eerst voorboort, zodat ze niet gaan splijten. Je wil natuurlijk niet dat je dak lekt, en daarom zorgt Tom bij het leggen van de golfplaten voor in ieder geval één golf overlap. Wees hierbij zeker dat je bovenop de golf vastschroeft, in plaats van eronder, want ook dat kan zorgen voor lekkage. 

Lekker hangen

Tegenover de overkapping komt een pergola met daaraan twee hangstoelen. Deze komen te hangen aan een loodzware legger. Als deze vast zit, hoef je alleen de haken in de legger te draaien en de stoelen hieraan te hangen. 

Opbergkast

Michel en Annemarie hadden een opbergkastje van één bij één in de tuin staan, wat ze liefkozend hun schuur noemden. Meer opbergruimte is dus welkom! Tom maakt een grote opbergkast van steigerhout van 210 cm breed, bij 180 cm hoog en bij 40 cm diep. Door vier planken aan elkaar te schroeven op een horizontale plank, maak je gemakkelijk deurtjes. Tom maakt in het middengedeelte een open kast. In plaats van glas gebruikt hij kippengaas, om de tuin op-en-top vintage te maken. Planken en scharnieren erin, en hoppa: de kast staat! Wil je deze kast ook maken? Kijk dan hier. 

Nog meer groen

Tom gaat verder met de beplanting. De borders worden gevuld met zilver- en grijskleurige bloemen en planten. Tom gebruikt onder andere de Miscanthus Silberspinne, een siergras. Ook het ezeloortje mag niet ontbreken met z'n opvallende vormen en behaarde blaadjes.  

Kinderwerk

Om Valentijn en Floris lekker te kunnen laten spelen, legt Tom gras aan. Hij maakt hierbij gebruik van een loopplank, zodat het verse en groene gras niet meteen verpletterd wordt. Na het uitrollen van het gras, kan je het gazon met behulp van een keukenmesje op maat snijden. Hierna flink wat water geven. Voor de kleine ventjes zaagt Tom een bootje door de helft. Vul deze met zand, en je hebt je eigen vintage zandboot! 

Het eindresultaat...

Vorige week was het in deze Hoornse tuin nog één grote puinhoop. Maar kijk eens wat een prachtplaatje het geworden is! De woonkamer en tuin sluiten nu écht aan op elkaar. Het droomhuis van familie Hartog heeft nu ook een droomtuin! 

.

.

ID: 832

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven