Huis
Tuin
Video

Planten tegen de vorst beschermen? Deze 3 fouten worden vaak gemaakt

Niet alleen jij moet worden beschermd tegen de kou. Óók je planten hebben tijdens koude maanden wat extra aandacht nodig. Maar hoe dan? Vermijd tijdens de vorst in ieder geval de volgende drie fouten.

1. Snoeien tijdens vorst

Ga niet snoeien, maar laat lekker bloeien. Tijdens de vorst gaan mensen soms toch fanatiek aan de slag met een snoeischaar. Niet slim, want hierdoor kun je je planten enorm beschadigen. Er kunnen snoeiwonden aan de planten ontstaan die gaan bevriezen en uitzetten. Dit kan als gevolg hebben dat ze gaan barsten, waardoor er een perfecte ingang ontstaat voor bacteriën.

2. Niet laten ademen

Het is goed om in de winter je planten te beschermen tegen de kou. Je moet je planten een fijne winterslaap gunnen. Maar dit betekent niet dat je het moet bedekken met tien verschillende dekens. Zo kunnen je planten helemaal niet meer ademen. En dat komt je planten, heel logisch, niet echt ten goede. Kies in plaats daarvan voor een vliesdoek. Deze hoezen kunnen vaak lucht en water doorlaten, waardoor je planten toch kunnen blijven ademen. Wel zo fijn!

3. Pot en wortels vergeten

Je plant beschermen alsof het je huisdier is, maar helemaal je stijlvolle pot vergeten. Zonde! Toch is de pot en vooral ook de wortelkluit iets wat vaak vergeten wordt. Zet je pot op een beschutte plek en verwen ‘m door het vliesdoek ook over de pot heen te leggen. Of maak gebruik van een cloche. Dit ziet er ook nog eens stijlvol uit!

Vergeet ook de wortels van de plant niet. Deze kun je gemakkelijk beschermen door de binnenkant van de plantenpot met noppenfolie te bekleden. Maak in de onderkant van het folie wat gaatjes, zodat het regenwater nog weg kan lopen. Kijk bij je planten in een pot goed hoe winterhard ze zijn. Exotische planten zijn de kou niet gewend, dus deze planten kun je beter in de pot in je schuur zetten, hier is de temperatuur iets aangenamer.

Bekijk ook:

Fotocredits
Headerfoto: Pixabay

Tekst
Julia Dilissen

ID: 3802

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven