Huis
Tuin
Video

3 onmisbare tips voor tuinieren op een kleigrond

Een kleigrond lijkt misschien niet geschikt voor tuinieren, maar barst juist van waardevolle voedingsstoffen. Kleigrond is vrij lastig te bewerken, maar met deze tips gaat het een stuk makkelijker.

1. Compost

Een handige tip voordat je gaat beginnen met tuinieren op kleigrond is het bewerken van de grond. Een grote hoeveelheid compost, organische mest of bladaarde zorgt voor een goede basis van de bodem. Wanneer je de laag compost door de bovenste laag klei heen werkt, doet de bodem van zelf de rest. Probeer elk jaar een nieuwe laag toe te voegen met voorkeur rond de herfst of eind lente.

2. Bewerking bodem

Zorg er verder voor dat je de kleibodem zo min mogelijk bewerkt. De structuur van kleibodem is namelijk erg kwetsbaar. Loop er niet te veel overheen en spit de bodem zo min mogelijk om. De klei grond houdt water erg lang vast, maar kan ook gemakkelijk uitdrogen. Houd je klei grond altijd lekker nat om uitdroging te voorkomen.

3. Juiste planten

Als laatste is het goed om te weten dat sommige planten het juist heel goed doen op een kleigrond en anderen juist niet. Kies daarom altijd zorgvuldig je planten uit. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan de geitenbaard (Aruncus Dioicus), haagbeuk (Carpinus betulus ‘Fastigiata’), Zeeuws knoopje (Astrantia major) of de sierappel (Malus).

Fotobronnen

Headerfoto: Kasey McCoy - Unsplash
Foto 1: Lukas - Pexels

ID: 2543

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven