Huis
Tuin
Video

3 tips voor planten en verplanten in de herfst

In samenwerking met Gardena
Ook in de herfst is het heerlijk om een middagje aan te poten in je tuin. Dit kleurrijke seizoen is namelijk de perfecte periode om te planten en te verplanten. Je bloemen en planten krijgen goede grond om zich in alle rust voor te bereiden op het voorjaar, jij krijgt een flinke dot frisse lucht en lichaamsbeweging. En in de lente: een prachtige tuin.

1. Kies je moment

Bloembollen houden van een beetje vochtig, en lekker warm. Laat deze tijd van het jaar daar nou perfect voor zijn: de zomerse zon heeft haar warmte in de grond achtergelaten, herfstige buitjes doen de rest. Daarna moet de kou erover heen, dus zorg dat je de eerste vorst in ieder geval voor bent. Kijk voor je aan de slag gaat even goed naar het weerbericht en kies een bewolkte dag uit: zo worden de wortels niet beschadigd door zonlicht. 

Overigens is het ook voor jezelf fijn als het nog niet al te koud is. Wil je koude handen voorkomen, dan zijn deze tuinhandschoenen van GARDENA ideaal. En je hoeft ook niet bang te zijn voor zweterige plakhanden, want ze zijn gemaakt van ademend katoen.

2. Zoek de perfecte plek

Een lekker zonnetje, dat doet zo'n bolletje goed. Zoek dus een zonnig plek uit in de tuin. Plant ze vooral niet onder een afdakje. Dat kan een goed idee lijken in de winter, maar in het voorjaar krijg je hier spijt van. Plant ook niet op al te natte plekken, daar kunnen bollen gaan verrotten. Als je aan het verplanten bent, besteed dan nog even extra aandacht aan de bloem. Eigenlijk zijn planten net als mensen: ze moeten even wennen aan hun nieuwe plekje. Geef ze wat extra water op zonnige, droge dagen. Bescherm ze met een vliesdoek op koude dagen. 

Van plan(t) om veel te planten en verplanten? Gebruik een combisystem bloemenschepje. Hierdoor hoef je niet de hele tijd te bukken. 

3. Zorg voor de juiste plantdiepte

Het is belangrijk dat bollen op de juiste diepte geplant worden, meestal is dit ongeveer twee tot drie keer de doorsnede van de bol. Deze diepte kun je vervolgens heel gemakkelijk bepalen met een bollenplanter. Als je het gat met de planter gegraven hebt, plaats je de bol in de grond met de punt omhoog. Doe er wat aarde overheen uit de planter en druk de grond goed aan. Veel tuinierplezier gewenst!

Ga voor meer tuintips -en inspiratie naar de website van Gardena.

ID: 3247

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven