Huis
Tuin
Video

5 onmisbare tips voor de beginnende tuinier

Ben jij nog maar net begonnen aan je tuin? Of heb je gewoon nog niet zo veel ervaring als tuinier? Dan zijn er waarschijnlijk een hoop struikelblokken waar je misschien geen rekening mee houdt. Leg de schep nog even weg en begin goed voorbereid aan je tuin.

1. Erfscheidingen

Een grote fout die wordt gemaakt als beginnende tuinier is het aanleggen van een schutting of border op de verkeerde kant van de erfscheiding. Je komt er na afloop vaak pas achter en ja, dan is het eigenlijk zonde om die mooie schutting weer weg te halen. Menig televisieprogramma heeft al wat burenruzies hierover moeten oplossen. Zonde natuurlijk! Check dus eerst even goed waar de erfscheiding precies loopt voordat je zomaar begint met de boom van je buurman weghalen.

2. Rustig aan

Als beginnende tuinier wil je het liefst alles aanpakken. Je gaat naar een tuincentrum op zoek naar planten en komt nog net niet met een vrachtwagen vol weer terug. Oeps! Ineens staat je tuin vol met de moeilijkste planten en ook veel te veel verschillende soorten. Begin daarom met het uitkiezen van een paar gemakkelijke planten voor je tuin en koop niet te veel de eerste keer.

3. Rommel

Je hebt als tuinier al snel veel verschillende spullen om je heen verzameld. Potgrond, tuinaarde, tuingereedschap, gieters en ga zo maar door. Zorg ervoor dat je alles droog kunt bewaren in een klein schuurtje of afdakje. Zo wordt het niet zo'n rommeltje in je tuin en blijft alles gewoon droog. 

4. Verlichting

Goeie verlichting in je tuin is heel belangrijk om je tuin sfeer te geven, zowel in de donkere wintermaanden als in de mooie zomer. Ook wanneer je ’s avonds thuis komt en je fiets in de schuur wil zetten is het fijn als er een lampje aanspringt. Beginnen met het maken van een goed lichtplan mag dan ook zeker niet ontbreken als je begint met tuinieren.  Hoe je dat aanpakt? Dat lees je hier

5. Loungen

Tegenwoordig zijn er eindelos veel soorten tuinmeubelen en verschillende loungesets verkrijgbaar die precies aansluiten bij jouw tuinontwerp. Vergis je dus niet en schaf niet zomaar het eerste setje aan wat je ziet. Meestal wordt er als beginnende tuinier zo spontaan gehandeld dat je later spijt hebt van je aankoop. Heb je een ruimte in je schuurtje? Dan kun je misschien wel een loungebank met kussens kopen, heb je geen schuur en zit je vaker te borrelen rondom een picknicktafel, kies dan hiervoor, want die kan vaak gewoon buiten blijven staan. Schaf niet te snel een model aan die je net niet helemaal aanstaat en zorg dat er ruimte is in je tuin om een plek te maken waar je kunt genieten van het groen om je heen.

Fotocredits
Headerfoto: Eigen Huis en Tuin

Tekst
Annemiek Lenting

ID: 3529

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven