Huis
Tuin
Video

De 5 beste tips om je buxus mooi te houden met buxusmot

De buxus staat ook wel bekend onder de naam buksboom en palmboompje. Het is een populaire struik in Nederland die de laatste jaren veel last heeft van 'ziektes', waaronder de buxusmot. Een aantal jaar geleden had nog niemand in Nederland gehoord van de mot. Sinds de zomer van 2017 rupst de rups van buxus naar buxus en is al bijna over heel Nederland verspreid. We geven je de 5 beste tips om je buxus mooi te houden.

1. Snoeien en controleren

Om je buxus mooi vol te houden kun je deze het best zo vaak mogelijk snoeien. Zorg dat je de buxus in ieder geval eind mei en begin september snoeit. Controleer de buxus goed tijdens het snoeien op eventuele schimmels en buxusmot. Let daarbij goed spinsel dat het samenklitten van de blaadjes veroorzaakt. Verwijder dat zo snel mogelijk! Daar nestelt de buxusmot haar eitjes. Knip het spinsel af en doe het tuinafval in een afgesloten zak. Vergeet niet het tuingereedschap te desinfecteren. 

2. Geen kunstlicht

Volwassen buxusmotten worden aangetrokken door kunstlicht. Gebruik daarom zo weinig mogelijk de tuinverlichting indien u vermoedt dat u last heeft van de buxusmot of de mot gesignaleerd is in uw buurt. 

3. Let op bruine plekken

Let goed op de struik en kijk af en toe of er geen bruine plekken in de haag zitten. Zwarte plekken en bladsterfte kunnen tekenen zijn van schimmels of een bezoek van de buxusrups.

4. Health mix

Om je buxus een handje te helpen met gezond blijven, kun je deze voeden met een ‘health mix’. Deze mix zorgt ervoor dat de struik sterk blijft en treden er minder snel schimmels op. De mix verbrand de schimmelsporen, waardoor er weer nieuwe, gezonde blaadjes kunnen groeien. 

5. Vogels

Vogeltjes in de tuin zijn heel gezellig, maar ook nuttig voor jouw buxus. Het zijn de natuurlijke beschermers van de struik. Vogels eten namelijk de rupsen en andere ongedierten die de plant kaalvreten. Zorg dat je niet te veel bestrating hebt en genoeg struikgewas waar de vogels zich in kunnen verschuilen. Zij plukken de rupsen van de plant, zodat je dit niet zelf met de hand hoeft te doen als je last hebt van beginnende buxusmot en buxusrupsen. 

Buxusmot

Werken de tips helaas niet? En heeft de buxusmot je buxus veroverd? Dan kun je beter de struik verwijderen. Een alternatief voor de buxus is de Taxus of de Chinese Hulst (Ilex crenata 'Convexa') Dit zijn struiken die op de buxus lijken. Een andere optie is om de buxusmot met de hand te verwijderen.  Kies je voor deze optie? Haal dan de rupsen en de poppen één voor één uit de struik. Een pittig karweitje!

ID: 2623

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven