Huis
Tuin
Video

Dit zijn de 6 manieren om meer egels in je tuin te krijgen

Wist je dat egels natuurlijke bestrijders van insecten zijn? Egels zijn hartstikke goed voor je tuin.

Egels zijn natuurlijke bestrijders van beestjes zoals rupsen, slakken en maden. Ze zorgen ervoor dat jouw tuin vrij is van ongedierte. Egels houden daarnaast niet van groente of fruit, dus zijn geen beschadigers van jouw moestuin. Wanneer het weer wat natter en kouder wordt in Nederland zijn de egels erg kwetsbaar. Goed om je tuin nu alvast klaar te maken voor de egels.

Egelhuis

Een egelhuis is een goede bescherming voor de egel in de koude wintermaanden. Een egelhuis kan in elke tuin worden geplaats en kun je eenvoudig vullen met dorre bladeren. Bedek verder het huis van de egel met bladeren en wat aarde, zodat deze verstopt is. Deze laag biedt ook  een extra bescherming tegen de kou. Egels kunnen hier in de winter hun nest in bouwen en een winterslaap in houden. 

Dak

Naast een egelhuis kun je er in jouw tuin ook voor kiezen om zelf een dak voor de egel te bouwen. Egels houden ervan om weg te kruipen tussen de takken en bladeren. Zorg ervoor dat er een hoek is in de tuin waar genoeg takken en bladeren liggen zodat de egel hier onder kan kruipen.

Rommel

Voor een egel hoeft de tuin ook echt niet netjes te zijn. De egel houdt juist van rommel en kruipt het liefst weg tussen de struiken en wilde planten. Hoe meer tegels er in jouw tuin liggen, hoe minder egels.

Opening

Iets wat vaak makkelijk wordt vergeten is een opening in de schutting zodat de egel de tuin in en uit kan. Je kunt een speciale egelopening maken. Dit is een klein gat in de schutting waar de egel doorheen kan. Een betere oplossing is een heg plaatsen in plaats van de schutting.

Water

Zorg ervoor dat er altijd vers water te vinden is in jouw tuin. Niet alleen de egel vindt dit heel lekker, maar ook andere dieren zijn er dol op.

Kattenvoer

Wie denkt dat egels melk drinken, heeft het fout! Egels krijgen diarree van melk. Een betere optie om de egel bij te voeren is kattenvoer, gehakt of speciaal egelvoer.

Fotobronnen

Header foto: Piotr Łaskawski - Unsplash

ID: 2573

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven