Huis
Tuin
Video

De snoeitips van Tom

Tom gaat langs bij Marianne in haar tuinparadijs. Samen bekijken ze de tuin en nu Tom er toch is, helpt hij graag een handje mee met het snoeien van de haag. Zelf aan de slag? De beste snoeitips op een rijtje.

September

Het is belangrijk dat de hagen weer een volle vorm krijgen, wanneer ze in het voorjaar weer gaan uitlopen. Je doet er dan ook verstandig aan om de meeste hagen juist in de eerste twee weken van september te snoeien. De plant heeft namelijk tijd nodig om af te harden voor de winter. Kies je ervoor om de beuk of een andere haag na half september te snoeien dan heb je kans dat de plant onvoldoende winterhard is voor de eerste nachtvorst na de zomer.  De beuk heeft namelijk aan het einde van de zomer nog één groeispurt. Wanneer je de haag in september nogmaals snoeit worden de kale plekken juist mooi opgevuld. Ook de buxus en de conifeer kun je het beste half september nog een keer snoeien. Hoe vaker je een buxus heg snoeit, hoe voller deze wordt. De conifeer komt ook mooier en voller terug wanneer je deze in september nog eens goed kortwiekt. Tijdens de winterperiode groeit de haag gelukkig niet zo snel en eind mei mag de heggenschaar weer uit het schuurtje. In de maand april en begin mei begint de haag weer volop te groeien, dus dan kun je beter even wachten met snoeien. Als je dan al met de schaar in de weer gaat, krijg je gemakkelijker kale plekken in de haag. 

Bewolking

Hagen kun je het best snoeien op een bewolkte dag. Nu vinden wij het niet erg aantrekkelijk om hard te werken in de volle zon, maar ook voor de plant is het beter om te wachten tot een bewolkte dag. In de volle zon kunnen de bladeren van de plant verbranden.

Volle zon

Kun je echt niet wachten? Neem dan voorzorgsmaatregelen als je gaat snoeien in de volle zon. Besproei de plant met water en zorg voor schaduw na de knipbeurt. Zo kun je bijvoorbeeld een deken over de haag leggen.

De langste dag van het jaar

Nu weet je dat de haag het best voor half september gesnoeid kan worden. Maar hoe zit dat in de lente? De welbekende regel is dat de hagen gesnoeid moeten zijn voor de langste dag van het jaar; 21 juni. Hagen snoeien kun je vanaf midden mei doen. Sparren en coniferen pas vanaf juni.

Recht toe – recht aan

Wil je een rechte lijn in de haag, maar heb je niet zo’n vaste hand? Maak dan gebruik van wat extra hulp en span een draad. Plaats lange rechte stokken in de grond en meet de hoogte vanaf de grond en span een draad. Snoei een paar centimeter onder de draad, zodat je ‘m niet doormidden knipt.

Ronde vormen  

Ben je creatief en wil je een de haag in een ronde vorm snoeien? Dan kun je het best bovenaan beginnen. Houd de schaar boven de bol en onderste boven. Hierdoor kun je namelijk makkelijker rond knippen. Blijf tijdens het knippen meelopen, zodat je de vorm goed in de gaten kunt houden. Doe af en toe een paar stappen naar achteren om de vorm goed in de gaten te kunnen houden.

ID: 2552

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven