Huis
Tuin
Video

Dit zijn de 10 meest voorkomende tuinproblemen

Tom en Evelyn gingen in de tuin aan de slag om de tien meest voorkomende tuinproblemen aan te pakken. Dit doen ze niet zomaar, maar ze doen dit op een milieuvriendelijke manier. De tuinproblemen worden aangepakt zonder chemicaliën te gebruiken.

1.Onkruid tussen de tegels

Alle ongewenste planten in je tuin die sneller groeien dan dat je zou willen. Doordat het ongewenste planten zijn, kan het door de één als onkruid worden gezien, maar voor de ander misschien niet. Onkruid is vaak hardnekkig en het is daarom belangrijk dat je de hele plantjes verwijdert, inclusief wortels. Doe je dit niet? Dan is het onkruid morgen weer terug.

Spray over het onkruid tussen je tegels een mengsel van augurken sap en water. Dit mengsel kun je eenvoudig in een plantenspuit doen. Vul de helft met augurken sap en de andere helft met water.  

2. Bladluis

Zijn jouw bladeren in de tuin kapot? Dan is de kans groot dat dit komt door bladluis. Je kunt de bladluizen bestrijden met chemische middelen, maar je kunt ze ook tegengaan door lieveheersbeestjes. Je kunt de gestipte diertjes lokken in je tuin met een insectenhotel of je kunt ze kopen en vrijlaten tussen je bloemen.

3. Waterafvoer

Zorg in de tuin voor een goeie waterafvoer. Een vijver of regenton zijn hiervoor een goed voorbeeld. Het regenwater kun je opvangen en vervolgens goed gebruiken voor je planten. Regenwater is namelijk kalkvrij en daarom beter voor je planten. Zorg voor een goeie afloop in je tuin, zo kan het water makkelijk wegstromen. Heb je veel tegels in de tuin? Vervang een deel door grind, gras of ander groen. 

4. Mieren

Vooral in de zomer heb je er veel last van, mieren. Die kleine beestjes zitten werkelijk overal. Mieren houden niet van een paar geuren, zoals, bieslook, afrikaantjes, goudsbloemen, lavendel. Door deze planten in je tuin te zetten voorkom je ze dus. Daarnaast houden mieren ook niet van kaneel. Je kunt dus op je tegels, paden of bij de rand van je deur wat kaneel strooien. 

5. Winterklaar maken

Maak je tuin winterklaar door de planten te beschermen tegen de kou. Zodra het buiten onder de 5 graden wordt kun je de planten die niet winterhard zijn het beste goed inpakken. Doe dit vooral rondom de stam, deze is het meest kwetsbaar. Je kunt de plant beschermen met een plantenzak, juten of vliesdoek. Staat de plant niet in de volle grond, maar bijvoorbeeld in de plantenbak? Bescherm de kluit dan met noppenfolie.

6. Katten

Katten vallen niet echt onder ongedierte natuurlijk, maar ze kunnen wel voor overlast zorgen in jouw tuin. Katten houden niet van de geur van sinaasappel, citroenschil, knoflook en koffie. Je kunt dus eenvoudig wat gemalen koffie of koffiedik mengen met de aarde en wat knoflook tenen neerleggen in je tuin. Je kunt ook plantenbakken op je schutting zetten, zo komen katten minder makkelijk je tuin in.

7. Buxusrups

Wanneer de buxusrups nog maar net in de struik zit, kun je ze nog met de hand één voor één verwijderen. Wanneer je struik al kaal is, valt ‘ie vaak niet meer te redden en kun je de struik beter vervangen. Lees ook nog de 5 tips om je buxus mooi te houden met buxusmot.

8. Gladde vlonders

Heb je last van groene en glibberige vlonders? Zorg er dan voor dat je de vlonder altijd goed schoonhoudt. Dit kun je doen door de vlonder regelmatig te borstelen met water. Wanneer het schoon en niet meer glad is, strooi dan wat zand erover. Dit is de makkelijkste en milieuvriendelijkste manier om ervoor te zorgen dat je vlonder niet weer glad wordt.

9. Slakken

Ook de slak houdt niet van bepaalde geuren en materialen. Daarom kun je de slakken het beste bestrijden met knoflook. Door knoflookteentjes in je tuin te leggen, houd je niet alleen de kat weg, maar ook de slakken. Daarnaast houden die glibberige beestjes niet van scherpe voorwerpen. Strooi rondom jouw favoriete planten wat eierenschalen of cacaodoppen en je slakken kunnen niet meer bij de planten komen. 

10. Opbergruimte

Een veelgestelde vraag is wel: 'waar laat ik al m'n tuinspullen?'. Je kunt het beste slim gebruik maken van de ruimte in je tuin, door bijvoorbeeld een waterdichte tuinbank te maken. Hier kun je makkelijk al je kussens in kwijt. Zo heb je de kussens bij de hand, maar zijn ze beschermd tegen eventuele verwering door de weersomstandigheden.

ID: 3599

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven