Huis
Tuin
Video

Egel in je tuin? Dit is de grootste fout die je kunt maken

Mocht je een egel in je tuin tegenkomen die zichtbaar verzwakt is, dan kan die wel wat hulp en verzorging gebruiken. Maar er is één ding wat je absoluut niet moet doen…

Veel mensen denken dat je een egel melk moet geven. Niet heel gek, want in tekenfilms en oude (prenten)boekjes is dat je misschien wel zo geleerd. Toch moet je dit juist absoluut niet doen!

Geen melk geven

Vlak voor de koude maanden aanbreken gaat de egel -een echte insecteneter- volop op zoek naar voedsel om reserves aan te maken voordat hij in winterslaap gaat. Mocht je een hongerig of verzwakt egeltje in je tuin aantreffen, geef dan absoluut geen melk. Hoewel het beestje het heerlijk zal vinden, is dit erg slecht voor het beestje. Een egel mist, net als veel andere dieren, het enzym lactase, dat nodig is om het melksuiker lactose te verteren. Dus krijgt een egel toch lactose (melk dus) binnen, dan krijgt hij ernstige diarree, of hij kan er zelfs dood aan gaan.

Wat dan wel?

Je kunt een egel wel een schoteltje of een (ondiep) kommetje water geven. Maar let wel: een egel is een beschermd dier, dus officieel mag je hem niet verstoren of voeren. Is de egel écht in nood, neem dan contact op met een egelopvang. Zij weten precies wat ze moeten doen. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook:

Fotocredits
Headerfoto: Tadeusz Lakota - Unsplash

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Roots Magazine

ID: 3848

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven