Huis
Tuin
Video

In deze gevallen moet je bladeren juist wel opruimen in de tuin

Prachtig, al die bontgekleurde bladeren in de herfst. Maar helaas valt het er ook allemaal weer van af, en dan zijn ze vaak toch net even minder fijn. Daarom kun je ze in de volgende gevallen maar beter opruimen:

Maar eerst...

...is het misschien wel even leuk om er nog even bij stil te staan waarom bomen hun bladeren eigenlijk verliezen in het najaar. Dit heeft alles te maken met de vochthuishouding van de boom. Het water dat de boom met zijn wortels opneemt wordt weer verdampt via zijn bladeren. Maar in de winter zou dat betekenen dat ‘ie te veel water verdampt en dat ‘ie daardoor uitdroogt. Dus… daarom laat hij zijn bladeren los, om uitdroging te voorkomen!

In de volgende gevallen kun je bladeren maar beter bij elkaar harken en opruimen:

Bladeren op het gazon

Een gazon vol bladeren staat niet alleen rommelig, het zorgt er ook nog eens voor dat je gazon lelijk wordt. Wanneer je het blad laat liggen krijgt je gras namelijk niet voldoende licht wat resulteert in gele plekken en uiteindelijk zelfs kale plekken. En dat is nog niet alles, die plekken zorgen er in het voorjaar ook nog eens voor dat onkruid vrij spel heeft.  

Bladeren in de vijver

Wanneer je een vijver hebt moet je goed opletten dat er geen blad in blijft liggen. Zo voorkom je namelijk een hoop ellende. Wanneer je het blad laat liggen zal het gaan rotten, waardoor het water zal gaan verzuren. Dit is erg slecht voor de kwaliteit van het water en dus ook voor de plantengroei in de vijver. En alsof dat nog niet genoeg is zullen ook vissen sterven in te zuur water.

Genoeg redenen om je vijver geregeld bladvrij te maken. Wil je liever voorkomen dat de bladeren überhaupt in je vijrver vallen, dan kun je er een net over spannen. Let wel op dat je dan alsnog regelmatig het blad van het net afhaalt, anders wordt het net te zwaar en hangen de bladeren alsnog in het water.

Bladeren op het terras, het pad en de oprit

Afgevallen bladeren blijven nooit lang mooi en gaan na een paar dagen al rotten, waarna ze uiteindelijk een glibberige smurrie vormen. Tussen de planten is dit niet zo erg, maar op plekken waar je geregeld loopt kan dit nog best gevaarlijk zijn vanwege slipgevaar zorgt. Daarom kun je het terras, het pad en de oprit maar beter gewoon regelmatig bladvrij maken.

Waar laat je die bladeren dan?

Goed, je hebt alle bladeren bij elkaar geharkt, en nu? Wanneer je een composthoop of compostvat hebt kun je daar het bladafval bij doen, zodat het op natuurlijke wijze verteerd kan worden. Heb je dat niet, dan kun je het kwijt in de GFT-container of in de speciale, openbare draadmanden die in sommige gemeenten staan.

En wanneer laat je de bladeren wél liggen?

Maar er is ook een geval waarbij je de bladeren maar beter kunt laten liggen. Welk geval dat is lees je hier.

Fotocredits
Foto: Daniel Frank - Unsplash

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Plusonline

ID: 3535

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven