Huis
Tuin
Video

Keramische sierbestrating

Tuintips
Keramische tegels: niet alleen mooi, maar ook krasbestendig en gemakkelijk schoon te maken. En óók nog eens kleurvast, vorstbestendig én bestand tegen zuren en schoonmaakmiddelen. Zijn dat even een hoop goeie eigenschappen.

Grijs = populair
Keramische tegels zijn er in allerlei verschillende kleuren en hebben meestal het formaat 60 bij 60 cm. Antraciet en grijs zijn nog steeds de meest populaire kleuren als het gaat om sierbestrating. Ook groot formaat tegels zijn populair. Door sierbestrating te combineren met een halfverharding kun je ook rekening houden met ieder budget. Maak het terras waar meubels komen van grote tegels en gebruik voor andere delen bijv. split, grind of basalt. Split of grind leg je dan wel op een anti-worteldoek, om onkruidgroei tegen te gaan. 

Alleen maar voordelen 
Keramische tegels zijn de afgelopen jaren onder consumenten steeds populairder geworden en de verwachting is dat er dit jaar meer keramische tegels worden verkocht dan tegels van natuursteen. Je hebt namelijk een heleboel voordelen om te kiezen voor keramische tegels in plaats natuursteen tegels. Ze zijn namelijk krasbestendig, gemakkelijk schoon te maken, kleurvast, vorstbestendig en bestand tegen zuren en schoonmaakmiddelen. Je kunt de tegels ook binnen plaatsen, waardoor het mogelijk is om de tegels door te laten lopen naar buiten. De tegels zijn maar 1,8 cm dik, waardoor ze een stuk lichter zijn en het gemakkelijker wordt om ze te leggen.

Gebruik
Denk bij het leggen van sierbestrating ook altijd aan de afwatering. Het afschot leggen dient altijd 1 à 2 cm per meter te zijn. Indien het niet mogelijk is om het water op het terras weg te laten lopen in de borders is het verstandig om speciale goten langs het terras te plaatsen of bijvoorbeeld een infiltratie put in de buurt van het kraantje. Dit voorkomt grote plassen op je terras bij regen. Het goed leggen van keramische tegels vergt wel wat aandacht. 

Tegels leggen
Uiteraard zorg je er altijd voor dat je 10% meer bestelt dan eigenlijk nodig is. En gebruik tijdens het leggen steeds tegels uit verschillende verpakkingen om te voorkomen dat je kleurvlakken krijgt. 

Stap 1
Zorg voor een goed aangetrilde onderlaag van grove steenslag of gebroken puin. Gebruik 1 deel cement en 5-6 delen metselzand dat je goed mengt in de mortelmolen. Het moet aardvochtig zijn. Zorg dat er geen steentjes achterblijven in het zandbed. Vervolgens rij je met een lange rij en een waterpas het bed af en kun je de tegels plaatsen.

Stap 2
Het is belangrijk dat je de tegels aan de achterkant eerst aanbrandt zoals dat heet, dat zorgt voor een goede hechting aan het zandcementbed. Zorg dat je haakt begint en op deze manier blijft werken. Leg de tegels op de fundering en tik het aan met een rubberen hamer. Waar je niet uitkomt met het patroon zaag je de tegels op maat. Spoel ze daarna wel direct droog zodat er geen vuil achterblijft. Schuif de tegels nooit over elkaar: krassen zijn moeilijk of niet te verwijderen! Leg de tegels met een voeg van minimaal 5 millimeter om eventuele werking op te vangen.

Stap 3
Voordat het geheel gevoegd kan worden moet het zandcementbed wel eerst goed drogen. Verder is jaarlijks onderhoud aan te raden. Gebruik hiervoor liever geen hogedrukreiniger en werk met zuurvrije reinigingsmiddelen.

ID: 85

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven