Huis
Tuin
Video

Zo kweek je thuis heel makkelijk een gemberplant

Gemberthee is hartstikke gezond en lekker. Hoe fijn zou het zijn als je dagelijks van een kopje thee kunt genieten van je eigen gemberplant?! Dít is de eenvoudigste manier om thuis gember te kweken.

Zelfs als je in een appartement woont zonder balkon kun je zelf een gemberplant kweken, want de gemberplant mag gewoon binnen blijven staan. Ideaal!

Stap 1

Zoek eerst een stuk gember om te stekken. Kies er een waar veel hobbelige knobbeltjes aan de uiteinden zitten. Dit zijn de knoppen. Ook mag 'ie lekker dik zijn en het is het beste als ‘ie zo min mogelijk ribbels heeft.

Stap 2

Biologische gember is het makkelijkste te stekken, want net als aardappelen wordt gember normaal gezien altijd bestraald met groeiremmers en dat betekent dat ‘ie ook bij jou thuis niet zal ontkiemen. Maar in dit geval moet de gember dus wel ontkiemen! 

Stap 3

Snijd de wortelstok van de gember in stukken. Elk stuk dat minstens 2,5 tot 4 centimeter breed is en één of meer knobbels heeft, kan uitgroeien tot een aparte plant. Maar de kans is groter als ‘ie drie of meer knobbels heeft. Ieder stuk gember heeft ongeveer 20 centimeter ruimte nodig om te groeien. Kies dus ongeveer een plantenpot die dubbel zo groot is als de gemberwortel. Het liefst een lange platte bak, want de gember groeit horizontaal.

Stap 4

Vul de pot met potgrond en plaats de gember in het midden van de pot met de knoppen naar boven gericht. Bedek de wortel daarna met een dun laagje aarde. Geef je plant vanaf dat moment iedere dag een beetje water, totdat ‘ie blaadjes krijgt. Eén keer in de maand kun je plant eventueel nog wat extra plantenvoeding geven. Dan gaat de groei wat sneller, maar het is vooral gewoon geduld hebben. Na een tijdje kun je met het heerlijke en kruidige ingrediënt gaan koken of er thee van zetten! 

gember

Nog niet klaar?

Heb je het kweken een beetje onder de knie? Dan is dít misschien een nieuwe uitdaging voor je: zo kweek je namelijk je eigen avocadoplant. Of wat dacht je van je eigen ananasplant?! 

Fotocredits: 
Headerfoto: Angele J
Foto 1: Pixabay

Tekst: 
Demi Schoenmakers  

Bron: Good Housekeeping

ID: 3988

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven