Huis
Tuin
Video

Mediterrane planten in de tuin? Zo bescherm je ze tegen de winter!

Mediterrane planten zijn – hoe kan het ook anders – niet volledig bestemd tegen ons klimaat. Vooral tijdens koude en natte winters hebben ze veel moeite om te overleven. Gelukkig hebben wij een aantal tips voor je, ready?

Geef je planten niet te veel water

Mediterrane planten kunnen best wat kou verdragen, meestal groeien deze planten wat hoger in de bergen en dus kunnen ze best tegen de kou. Echter zijn de winters in Nederland veel natter, het is juist deze combinatie die de plant fataal kan worden. Planten die in de volle grond staan zijn lastig tegen regen te beschermen, maar planten in potten wel! Verplaats ze – indien mogelijk – naar een plek onder een afdakje of zet ze tegen een muurtje aan waar ze iets beschutter staan. Laat ze echter niet helemaal uitdrogen, voel regelmatig goed aan de aarde en geef ze indien nodig water. Als je ze water geeft, doe het dan ’s ochtends.

Zet je planten hoog (én droog!)

Zet in pot gekweekte planten op een stel bakstenen of gebruik speciale plantenvoeten. Door dit te doen zorg je ervoor dat het drainagegat onderin de pot niet geblokkeerd raakt en overtollig (regen)water kan weglopen. Als je ’s zomers schotels onder je potten gebruikt is het slim deze met het koude, natte weer weg te halen. Hierdoor wordt de onderste aarde zompig en kan de aarde bevriezen.

Snoei de knoppen

Je zou het niet verwachten, maar bij mediterrane planten is het belangrijk dat je eventuele bloemkoppen snoeit in de winter. Waarom? Omdat de plant anders te veel energie steekt in de bloei van deze knoppen en het is veel belangrijker dat hij deze energie steekt in zijn wortelstelsel. Snoei indien nodig ook wat andere takken van de plant zodat hij een bolvormig uiterlijk krijgt, zo vangt hij namelijk minder wind!

Doe ze een winterjas aan

Mediterrane planten die redelijk groen blijven in de winter en boompjes zoals de olijfboom en laurierboom, kunnen vorstschade oplopen. Afhankelijk van de vorm van de plant pak je hem in met vliesdoek dat je met touw bij elkaar knoopt, of een tentje van vliesdoek, gemaakt met behulp van wasknijpers en plantstokken. Laat de vorstbescherming niet langer zitten dan nodig is. Als je alsnog vorstschade hebt, wacht dan met snoeien tot het voorjaar. Als je in de kou snoeit herstelt de snoeiwond slecht en loopt de plant risico op infecties.

Heb jij gelijk zin gekregen om je tuin aan te pakken dit voorjaar? Hier vind je de tuintrends van 2019!

Fotocredits
Headerfoto: Lisa Fotios - Pexels

Tekst
Lobke Taal

ID: 4159

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven