Huis
Tuin
Video

Zo kom je erachter of een plant dood is of nog leeft

Je hebt groene vingers of je hebt het niet. Maar ook al slaag je erin om zelfs een cactus dood te laten gaan, gooi ‘m niet te snel weg. Zo weet je of een plant écht dood is.

Twijfel je of je plant nog leeft, check dan de volgende punten:

Bruine binnenkant

Krab met je nagel of een mesje over de tak, het liefst zo dicht mogelijk bij de kluit. Laat ‘ie veel los en ziet de tak er van binnen bruin uit dan is de kans groot dat de plant dood is. De takken van een plant brokkelen uit elkaar als ‘ie dood is. Een levende tak is van binnen groenig van kleur.

Raar geurtje

Als je de plant water geeft en het water wordt niet meer opgenomen, dan kan het zijn dat je ‘m te veel water hebt gegeven. Ruik in dat geval even de grond rondom de plant. Goede grond ruikt neutraal, terwijl te natte grond stinkt. Mocht je niks ruiken, dan kun de conclusie trekken dat er waarschijnlijk geen leven meer in zit. Je hebt de plant laten uitdrogen en aangezien ‘ie geen water meer opneemt kun je hem ook niet meer redden.

Groene knopjes

Zie je ergens op de tak nog iets groens, dan leeft hij sowieso nog. Knip dus alle bladeren die dor of dood zijn af en kijk goed of je nog iets groens ziet. Het hoeft maar heel klein groen knopje te zijn en het is al een teken van leven.

Zachtjes bewegen

Je mag ook best een keer even zachtjes aan de takken trekken. Trek je gelijk de hele plant uit de pot, dan is ‘ie dood. Check voor de zekerheid de wortels nog even zoals je ook bij de takken hebt gedaan. Mocht de wortel bijna uit elkaar brokkelen, dan kun je hem maar beter gelijk weggooien. Zit er bijna geen beweging in wanneer je aan de takken trekt? Dan zijn de wortels nog gezond en leeft ‘ie nog. Kijk wel even of je hem misschien moet overpotten. Het kan namelijk zijn dat de pot te klein is voor de plant. 

Nieuw leven geven?

Als je aan de hand van deze punten zeker weet dat de plant dood is, kun je hem wegdoen. Maar als je ook maar een beetje twijfelt, kun je beter wachten. Met déze tips breng je er weer leven in

 

Fotocredits: 
Headerfoto: Designecolist    

Tekst: 
Demi Schoenmakers  

Bron: RTL Nieuws

ID: 3979

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven