Huis
Tuin
Video

Sfeervolle tuinverlichting aanleggen? 3 dingen waar je op moet letten

Elk moment van de dag genieten van je tuin? Dan is tuinverlichting een goede uitkomst. Tuinverlichting kan de tuin heel veel sfeer geven op de donkere dagen, maar is natuurlijk ook praktisch. Zo weet je tenminste waar je fiets moet staan ’s avonds. Tuinverlichting aanleggen kan je zelf doen, als je maar rekening houdt met de volgende dingen.

De lampen

Begin met het uitkiezen van de juiste lampen. Er zijn lampen op zonne-energie die het in de zomer heel leuk doen, maar voor de donkere maanden minder praktisch zijn. Ga zelf na of je felle lampen wil die heel praktisch zijn, of kies je voor sfeerverlichting in de tuin?

Het lichtplan

Maak voordat je lampen gaat aansluiten een lichtplan. Dit is een plattegrond van je tuin met hierop alle plekken waar jij lampen wil hebben. Je kunt zelf een tekening maken van je tuin en kruisjes zetten op de plekken waar je lampen wil hebben. Zo kun je precies uitrekenen hoeveel kabels je nodig hebt en waar de aansluitingen moeten komen. Het is daarnaast ook nog eens praktisch om te doen, aangezien je op deze manier ook goed kan inschatten waar je straks geulen moet graven voor de kabels.  

De stroomvoorziening

Je kunt lampjes nemen op zonne-energie, alleen zijn deze niet zo praktisch wanneer het bijna de hele dag donker is. Daarom kun je beter kiezen om de lampen aan te sluiten op netspanning of laagspanning als de verlichting bij jou ook een praktische functie heeft.

Op netspanning staat 230 volt. Je lampen hebben hierdoor een hoge lichtintensiteit en kun je ze ook dimmen. Wil je een schuurtje belichten? Dan is het een goede manier om je lampen aan te sluiten op netspanning. Leg je kabels door je tuin? Graaf dan zeker een geul van een halve meter diep, zodat je deze nooit kan raken met scheppen. 230 volt wil je namelijk niet door je schep heen krijgen.  

Laagspanning is speciaal gemaakt voor tuinverlichting en hier staat 12 volt op. Het is perfect wanneer je sfeerverlichting in je tuin aanlegt en je krijgt een veel minder grote schok wanneer je te diep graaft. Je hoeft de kabels dan ook niet zo diep in je tuin te leggen. Wel is het verstandig om altijd rekening te houden, zodat je altijd nog bollen kunt planten zonder dat je de kabels raakt. Je kunt laagspanningskabels ook makkelijk uitbreiden door kabelverdelers.

Fotocredits
Headerfoto: Jon Tyson - Unsplash

Tekst
Annemiek Lenting

ID: 3166

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven