Huis
Tuin
Video

5 tips om op een diervriendelijke manier van mollen in je tuin af te komen

Ineens zijn ze er: molshopen in het grasveld. Die kleine beestjes verpesten je hele gazon. Zonde! Gelukkig zijn er manieren om de mollen op een diervriendelijke manier te bestrijden.

De mol is een ondergronds levend zoogdier die met z’n grote graafhanden een weg weet te vinden onder iedere tuin. Ze komen zelden boven de grond, maar laten door middel van molshopen duidelijk hun spoor achter. Helemaal na een lange vorstperiode zie je bij de meeste mensen wel wat molshopen in de tuin.

Mollen zijn namelijk het actiefst in de herfst, maar vooral ook het vroege voorjaar. Wanneer het echt winter is, zitten de mollen heel diep onder de grond. Mollen jagen op regenwormen en andere bodemdieren en aangezien deze beestjes vanwege de kou dieper de grond in gaan, graaft de mol er achteraan. Wanneer de echte vorst voorbij is en wanneer het ietsje warmer wordt, kruipen de regenwormen weer richting het aardoppervlak en graaft ook de mol weer nieuwe gangen naar boven, richting jouw tuin. Zo ontstaan de molshopen.

Nee, mollen zit allesbehalve stil. Deze harde werkers graven maar liefst twaalf meter per uur en daarbij verzetten ze zo’n vijftien kilo aarde. Dat kan dus zorgen voor een hoop molshopen in de tuin. Dit zijn wat tips om op een diervriendelijke manier te voorkomen dat ze je gazon verpesten:

1. Glazen flessen

Je kunt het graven voor de mollen wat lastiger maken door lege glazen flessen tot halverwege in te graven (zorg ervoor dat de hals in ieder geval boven de grond uit komt). Mollen zijn erg slechtziend, maar dit bekent dat ze ontzettend goed kunnen horen en ze houden dus niet van het geluid van de wind in de flessen. Controleer wel regelmatig of de fles niet volgelopen is met regenwater en leeg 'm af en toe. 

2. Keizerskronen planten

Het planten van 'keizerskronen' blijkt ook te helpen om mollen te bestrijden. Dit komt doordat deze klokvormige bloem een geur verspreidt die mollen afschrikt. Het gaat om een vossengeur en daar is de mol hartstikke bang van. Ook kun je eventueel wat hondenharen in de grond stoppen om de mol je tuin uit te jagen.

4. Trillingen

Er zijn blijkbaar apparaatjes te koop die trillingen afgeven met een hele hoge frequentie. Dit geluid is voor mensen niet hoorbaar, maar de mollen schrikken ervan en zijn in no-time weg.

5. Mollengaas

Dit gaas is een diervriendelijke oplossing om overlast van mollen te vermijden. Het biedt bescherming van uw gazon, zonder de mol pijn te doen. Je legt het mollengaas onder het gazon, waardoor de mol niet naar boven kan om een molshoop te creëren.

Egels

Egels zijn daarentegen hartstikke goed voor je tuin. Het zijn natuurlijke bestrijders van beestjes zoals rupsen, slakken en maden. Ze zorgen ervoor dat jouw tuin vrij is van ongedierte.  Hoe je ze in je tuin krijgt? Zo!

Fotocredits 
Headerfoto: Meineresterampe – Pixabay  

Tekst 
Demi Schoenmakers  

Bron: CountrylivingZoogdiervereniging   

ID: 4342

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven