Huis
Tuin
Video

Heb je een tuin? Vergeet dit dan niet te doen als het gaat vriezen

Gaat het vriezen? Vergeet dan je tuin niet! Er zijn namelijk een aantal dingen die je moet doen voordat de temperatuur flink daalt.

1. Water afsluiten

Heb je een buitenkraan of een tuinslang op het gras liggen? Sluit de kraan dan af (met een vorstventiel tap je 'm af) en berg de slang, nadat je 'm leeg hebt geblazen, op. 

Let ook op lege potten of gieters die in je tuin staan. Een laagje water kan voor vorstschade zorgen. Zet ze daarom op de kop neer of onder een onderdakje.

2. Planten beschermen tegen de vorst

Je wil natuurlijk niet dat jouw planten doodvriezen in de winter. Volg daarom onze drie tips en zorg dat je groene vriendjes ook de gure wind overleven.

3. Maak je gazon winterklaar

Om er voor te zorgen dat je gazon er in de lente weer tiptop uitziet, kun je het gras voorbereiden op de winter:

  • Liggen er bladeren op je gras? Verwijder deze dan met een hark of een blazer. Door de bladeren kan er namelijk geen zon bij het gras, waardoor het vochtig blijft en kan gaan rotten.
  • Door de warme najaarsmaanden kan het gras soms weleens tot november doorgroeien. Vlak voordat dit stopt (en de temperatuur dus daalt) mag je voor de voorlopige laatste keer aan de slag met de grasmaaier. Deze stel je in tot een hoogte van 4 centimeter.
  • Strooi kalk om de groei van mos en algen in de winter te verminderen.

4. Bomen snoeien als het nog niet vriest

Snoeien in november te laat? Niet voor deze planten! Zolang de vorst zich nog niet laat zien kun je nog prima een paar planten en bomen snoeien. Dus pak de snoeischaar er nog snel bij voor het te laat is.

Hier lees je welke bomen en planten je in november en december moet snoeien.

5. Vogels voeren

Je kunt vogels het hele jaar bijvoeren, maar vooral in de winter hebben ze de extra voeding hard nodig. Hier lees je wat je ze het best kunt geven.

Fotocredits
Headerfoto: Libreshot

Tekst
Lotte Wullems

ID: 3601

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven