Huis
Tuin
Video

Hier moet je op letten als je een vogelhuisje ophangt

Geniet jij ook zo van vogels in de tuin? Dan is een vogelhuisje natuurlijk perfect om een compleet vogelgezin te verwelkomen. Maar... let wel even op de volgende punten bij het ophangen van een vogelhuisje.

Ophangen op het juiste moment

Je zou misschien denken dat je in het voorjaar pas een vogelhuisje hoeft op te hangen. Toch is dit niet helemaal waar. Het beste moment om een huisje op te hangen is namelijk het najaar. Dat is de periode dat vogels op zoek gaan naar een nieuw nest, en in de winter zullen ze hier misschien wel gaan overwinteren. Heb je een overwinterende vogel in je huisje? Dan is de kans heel groot dat ‘ie er ook in het voorjaar zit. 

Hang het huisje in de goede richting

Vogels houden niet van regen, wind en de felle zon. Zorg er daarom voor dat de invliegopening naar het noorden, noord-oosten of oosten staat, zo voorkom je dat het naar binnen regent of dat de volle zon naar binnen schijnt.

Geef ze wat rust

Vogels worden niet graag gestoord, zeker niet als ze aan het broeden zijn of jongen hebben. Hang het vogelhuisje daarom niet bij de voordeur of bij het terras. Zoek in plaats daarvan een rustig plekje in de tuin op.

Goede beschutting

Vogels vinden het erg fijn om beschutting rond hun huisje te hebben. Ze kunnen daar voedsel vinden en het helpt de jonge vogels bij hun eerste vlucht. Pas wel op dat er geen takken of andere obstakels voor de invliegopening zijn. 

Hoog boven de grond

Zorg dat je vogelhuisje hoog genoeg hangt. Als die te laag is kunnen katten er makkelijk bij, en dat loopt vaak niet goed af. Grondvogels hebben hun huisje het liefst 1,5 meter boven de grond en andere vogels hebben liever een huisje 2 meter boven de grond.

Geef ze wat ruimte

Vogels hebben een eigen territorium en hangen daarom niet graag vlak bij elkaar. Het is belangrijk om goed te kijken welke soort vogels je in je tuin hebt. Huisjes van dezelfde soorten moeten namelijk 10 meter uit elkaar en huisjes van hetzelfde soort moeten 3 meter uit elkaar.

Kies het juiste huisje

Verschillende vogels hebben voorkeuren voor verschillende huisjes. Het belangrijkste verschil is de invliegopening van het huisje. Je kunt hier vinden hoe groot de invliegopening moet zijn voor elke vogel.

Lees ook deze artikelen vol met tips over vogels in je tuin:

Fotocredits
Headerfoto: Alicja - Pixabay

Tekst
Käthe van der Werf

ID: 3818

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven