Huis
Tuin
Video

Dit is waarom je plant last heeft van bladluis (en zo los je het op)

We zorgen natuurlijk zo goed mogelijk voor onze planten, maar toch hebben ze soms last van bladluizen. Waar komen ze vandaan en wat kunnen we er tegen doen? Wij hebben het uitgezocht.

Met de wind mee

Je plant kan van de een op andere dag vol zitten met bladluis. Het gaat soms zo snel dat het magie lijkt. Dit komt doordat luizen zich erg snel voortplanten. De luizen komen met de toch binnen en nestelen zich in de plant. Deze beestjes krijgen binnen een mum van tijd jongen die ook snel alweer nieuwe baby's kunnen krijgen. Daardoor kan je plant opeens helemaal vol zitten.

Luizen komen vooral op de geur van een plant af. Wanneer je pannenkoekenplant in een wat slechtere conditie is, ruikt die sterker. Hier komen ze op af, en doordat de weerstand van de plant minder is kan de luis zich makkelijk nestelen.

Sommige luizen in de zomer hebben vleugels, daardoor kunnen zij nog gemakkelijker binnenkomen met een lichte luchtstroom, van bijvoorbeeld een open raam. Ze gaan dan het liefst naar de nieuwste, en dus sappigste delen van een plant.

De bestrijding

Er zijn verschillende manieren om van bladluis af te komen. Een bus met gif kopen in de winkel is natuurlijk effectief, maar niet erg gezond en milieuvriendelijk. Daarnaast vergiftig je ook de natuurlijke vijand van de luis, het lieveheersbeestje, waardoor je in de toekomst alleen maar meer last krijgt van bladluis. Gelukkig zijn er ook genoeg natuurlijke middeltjes om van bladluis af te komen.

groen blad met regen druppels

Nattigheid

Bladluizen kunnen niet goed tegen de regen. Als het een paar dagen regent ben je zo af van de luis! De regen doodt de luizen en spoelt ze weg, zo kan de plant zich weer herstellen. Wanneer je binnenplanten last hebben van bladluis of het regent niet, dan kan je de planten ook natspuiten voor een paar dagen. Dat heeft hetzelfde effect als regen en ben je zo van de luis af. 

lieveheersbeestje op een blad

Lieveheersbeestjes

Het lieveheersbeestje is dus de natuurlijke vijand van de bladluis. Hij kan wel 100 bladluizen per dag eten! Daarom is het ook een idee om dit beestje naar je tuin te lokken. Er zijn speciale lokhuisjes voor lieveheersbeestjes te koop bij verschillende tuincentra of je kan ze natuurlijk ook zelf zoeken en in je tuin zetten.

Spuiten maar

Planten bespuiten met gif is dus helemaal niet goed voor je plant. Dat betekent niet dat bespuiten niet kan. Een mix van water en afwasmiddel doet wonderen! Ook kan je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken.

Je kan ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant. De brandnetel is hier een goed voorbeeld van. De bladluis is hier gek op. De brandnetel is waarschijnlijk niet een plant die je heel graag in je tuin hebt. Maar eigenlijk is het een heel handige plant om te hebben! Wij hebben wel een paar tips voor de brandnetels in de tuin, je kan ze hier lezen.

Fotocredits
Header: Hans - Pixabay
Foto 1: Kyle Szegedi - Unsplash
Foto 2: Vincent van Zalinge

Tekst
Käthe van der Werf

ID: 3625

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven