Huis
Tuin
Video

Dit wil je! Zo leg je een natuurvijver aan

Een natuurvijver is een echte must in je tuin. Het is een vijver waar de natuur het voor het zeggen heeft. Hierdoor komen er allerlei bijzondere diertjes voorbij. Voor je het weet zit de vijver vol met kikkers, padden, salamanders, libellen, eenden, vogeltjes en waterschaatsers. Dat wil jij toch ook?

En het fijne is, je hebt er geen pomp voor nodig! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je thuis zelf aan de slag kunt gaan.

Zo leg je de vijver aan

 • Stap 1
  Kies voor de vijver een lichte plek in de tuin. Veel zon en licht zorgen dat de zuurstofplanten beter groeien. Ga vervolgens op zoek naar het grondwater. Je doet dit door een gat te boren in de grond met een grondboor. In sommige tuinen komt het grondwater na één meter naar boven, bij sommige tuinen pas na vier meter.
 • Stap 2
  Test vervolgens de kwaliteit van het water. Grondwater bevat vaak veel roest. Neem als test een glas en doe hier wat grondwater in. Is het glas binnen een paar dagen gevuld met een dikke laag roest? Dan kun je er beter voor kiezen om je vijver te maken met vijverfolie en het gat met kraanwater te vullen.
 • Stap 3
  Wil je vissen in je vijver? Maak de vijver dan minimaal 80 centimeter diep. Houd rekening met de diepte van de vijver door de schommeling in het grondwaterpeil. In de zomer kan dit soms een halve meter verschillen.
 • Stap 4
  Plaats in het diepe gedeelte van de vijver zuurstofplanten en kies zo veel mogelijk verschillende planten. Gebruik ongeveer vijf tot tien planten per kuub water.
 • Stap 5
  Beplant de oever van je vijver met verschillende oeverplanten zoals snoekkruid en de gele lis. Er zijn ook speciale zaadmixen verkrijgbaar met een variatie aan oeverplanten. Door een vol beplante oever geef je de vijver een natuurlijke look en laat je deze mooi overlopen in de rest van je tuin.
 • Stap 6
  Wil je middelgrote vissen in je natuurlijke vijver? Kies dan eerder voor goudwindes dan voor karpers. Karpers woelen namelijk je hele vijver om en zorgen voor een hele troebele vijver. Zet je vissen altijd pas uit als het water van je vijver helder is.
 • Stap 7
  Krijg je het water maar niet helder, ook al heb je er veel zuurstofplanten in gezet? Dan kan je buurman - mits hij ook een vijver heeft - helpen! Vraag geen kopje suiker, maar een emmertje van zijn heldere vijver. De goede bacteriën uit het water zorgen dat jouw vijver binnen de korte keren ook helder is.

Fotocredits
Headerfoto: Pixabay - Pexels

Tekst
Annemiek Lenting

ID: 3382

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven