Huis
Tuin
Video

Zo maak je zelf een compostrijke tuin

Compost is een zwarte aarde die bestaat uit verteerde producten waaronder gft-afval en resten van bomen zoals bladeren. Wanneer je een bult maakt met dit afval heb je na een halfjaar zwarte aarde die goed is voor de planten in je tuin. Compost is namelijk een humusrijke grond.

Humus

Humus kan je op je broodje doen, maar is ook een ander woord voor het laatste stadium van compostering. Het is ook wel aarde die is ontstaan uit vergane plantenresten. Humusgrond houdt goed water vast, maar heeft een losse structuur. Zo kunnen de wortels van planten zich goed verplaatsen. Een humusrijke grond is een perfecte grond voor je moestuin. Heb je van nature geen humusrijke grond? Zorg dan voor een voedingsrijke grond met compost.

Doe-het-zelf

Je kunt zelf aan de slag gaan met het maken van compost. Hiervoor heb je een plek in je tuin nodig en moet je dit keer niet je gft-afval in de container gooien, maar dit kan richting je composthoop. Verzamel ook al je tuinafval. Het is belangrijk om met lagen te werken in de composthoop en deze af te wisselen. Begin met een ondergrond van tuinafval en vul deze daarna aan met gft-fval. Een goede composthoop bevat altijd meer tuinafval dan gft-afval. Wanneer je hard en zacht afval afwisselt in de lagen van je composthoop, komt er voldoende zuurstof bij die ervoor zorgt dat er geen schadelijke gassen ontstaan in de bult.  

Je weet nu waarom je zelf compost moet gaan maken en op welke manier je dit doet. Kies wel de juiste composthoop die bij jouw tuin past.  

Na een half jaar is de onderste laag van je composthoop omgezet tot een zwarte aarde die bestaat uit verteerde plantenresten en gft-afval. Deze aarde kun je mengen met de grond in je tuin en zo heb je zelf een humusrijke grond gemaakt.

Bronvermelding

Headerfoto: Neslihan Gunaydin - Unsplash
Foto 1: Maarten van den Heuvel - Unsplash

ID: 3143

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven