Huis
Tuin
Video

Zo maak je zelf een handige composthoop voor in je tuin

Met een composthoop recycle je eigenlijk alle organische producten. Zelf een composthoop maken scheelt afval, verbetert de bodemstructuur van je tuin en zorgt voor gratis mest. Genoeg redenen dus om zelf een composthoop te maken, maar hoe doe je dat?

Voordat je een composthoop gaat maken moet je weten wat voor soorten composthopen er zijn. Kies dan de composthoop die het beste in jouw tuin past.

Open composthoop

In de grotere tuinen past een open composthoop. Deze bult wordt 1,5 meter hoog, breed en lang. Je kunt de bodem maken van hout, gaas, takken of wilgentenen. Zorg ervoor dat de compost wel de grond raakt, want op deze manier kunnen insecten en wormen erbij. De open composthoop maak je door een omheining te maken van pallets. Je kunt er ook voor kiezen om een vierkant te maken van 4 palen en hier omheen gaas met een grote opening te monteren.

Compostkuil

Een compostkuil is perfect als je een grote tuin hebt van meer dan 500m2. Je kunt gemakkelijk zelf een kuil graven in je tuin en hier maak je vervolgens een composthoop van. Het enige nadeel van de kuil is dat deze snel uitdroogt in de zomer, dus af en toe besproeien met water kan zeker geen kwaad.

Compostvat

Een compostvat is geschikt voor kleineren tuinen. Je kunt deze gemakkelijk kopen bij tuincentra. Je zet deze op de gewenste plek en klaar ben je.  

Wormenbak

De wormenbak is een ander soort compostmethode. In deze bak zitten wormen die al het voedsel opeten wat jij in de bak gooit. Deze bak is vaak een stuk kleiner en handig voor een kleine tuin of op het balkon. De wormen laten poep achter wat je weer goed kunt gebruiken als mest.

Fotobronnen

Headerfoto: Ben Kerckx - Pixabay

ID: 2625

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven