Huis
Tuin
Video

Deze planten en bomen moet je snoeien in november

Snoeien in november te laat? Niet voor deze planten! Zolang de vorst zich nog niet laat zien kun je nog prima een paar planten en bomen snoeien. Dus pak de snoeischaar er nog snel bij voor het te laat is.

Appelboom

De appelboom kan het beste in november, december of januari worden gesnoeid, tenzij het vriest. Door de boom te snoeien wanneer deze in rust is (zonder blaadjes) bevorder je de groei van de boom en de vruchten. Snoei bij de appelboom altijd de takken weg die naar binnen groeien. De kern van de boom moet je zo open mogelijk houden zodat er zoveel mogelijk licht binnen kan komen. Zodra het buiten weer warmer wordt is de snoeiperiode verlopen. Op dit moment komt namelijk de sapstroming van de boom weer op gang.

Knotwilgen

De knotwilg spreek je niet van snoeien, maar van 'knotten'. Eigenlijk is dit vrijwel hetzelfde als snoeien, alleen is de benaming voor deze plant anders. De beste periode van om dit te doen is van november tot maart. Bij het knotten snoei je de boom tot aan de knot af.

Fruitstruiken

Heesterachtige planten met eetbare vruchten (bessen etc.) kun je gaan snoeien als de struiken kaal zijn geworden. Deze snoei in de rustperiode van de struiken wordt ook wel de verjongingssnoei genoemd.

Heesters en bomen

Zolang het dus nog niet vriest kun je heesters en bomen nog snoeien. Zodra het vriest moet je dit zeker niet doen, anders beschadig je de plant. Sommige heesters zoals de hortensia beschermen zichzelf tegen de kou door de uitgebloeide bloemen. Zoek dus eerst per soort uit of je deze soort wel kan snoeien of hoe je de plant beschermt tegen de vorst in de winter.

Fotocredits
Headerfoto: Perianjs - Pixabay

Tekst
Annemiek Lenting

ID: 3509

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven