Huis
Tuin
Video

Zelf een overkapping plaatsen

Tuinmeubels
In de tuin van Anouk en Herald wordt een overkapping gebouwd. Dit is een grote wens van Anouk en Herald, want ze willen het hele jaar door buiten kunnen zitten.

Door de hoogte kan een overkapping veel schaduw geven. Kies daarom voor een plek bij de schutting of tegen een zijmuur van het huis. In deze tuin is gekozen voor een terrasoverkapping met plat dak. De overkapping is geheel uitgevoerd in Douglas hout. Dit hout is verkrijgbaar bij Schäffer. Die kunnen de overkapping voor je plaatsen, maar de echte doe-het-zelver doet het natuurlijk zelf.

Werkbeschrijving

Benodigdheden

De hoeveelheid en de lengte van de benodigdheden zijn afhankelijk van de grootte van je overkapping.

 • 4 robuuste Douglas palen
 • Dakbalken
 • EPDM-folie
 • Douglas planken
 • Douglas balken
 • Waterpas
 • Schroefmachine
 • Kitlijm
 • Drainage matten
 • Vegetatiematten met sedum
 • Zaagmachine

 

Stap 1

Als eerste meet je je overkapping uit en zaag je alles op maat. Dan begin je met het plaatsen van de robuuste palen. Deze moeten heel stevig staan, het is de fundering van je overkapping! Je kan hiervoor ook een betonpoer gebruiken voor fundering in de grond. Dat ligt net aan je ondergrond. Zorg dat de palen goed ingegraven zijn. Ook is het belangrijk om je waterpas te gebruiken om na te gaan of de staanders recht in de grond staan. Voorkom het bukgevoel en maak een overkapping van minimaal 220 cm hoog.

Stap 2

Als de robuuste palen op hun plek staan is het tijd voor de dakbalken. Je hebt draag- en dwarsbalken. De draagbalken bevestig je als eerste aan de buitenzijde van je staanders. Voor de dwarsbalken zijn twee opties. Of je maakt een inkeping in de draagbalken en daar vallen de dwarsbalken dan mooi in of je monteert een houder waar de dwarsbalken in komt te liggen.

Stap 3

Als het frame van de overkapping staat, is het tijd voor de afwerking. Schroef de dakplanken vast met een schroefmachine. De overkapping van Anouk en Herald heeft een extraatje, een gekruist hekje. Dit is ook heel makkelijk te maken. Plaats een balk tussen twee staanders, plaats paaltjes ertussen in en bevestig een balk er bovenop. Vervolgens plaats je er twee balken tussen in als een kruis.

Stap 4

Nu de overkapping staat ben je nog niet klaar. Voor het dak heb je het EPDM-folie nodig. EPDM-folie is een dun, maar ijzersterk laagje waterdicht rubber. Controleer altijd of het EPDM-folie goed past voordat je hem vastkit. Heb je te maken met een rechthoekig dak, meet dan de uitgevouwen breedte en lengte van het dak en tel daar een overlengte van 20 cm bij op. Als het folie past kan je deze vastkitten op het dak.

Stap 5

In principe is je overkapping dan klaar, maar Tom heeft nog een extraatje toegevoegd op het dak. Hij heeft een aantal vegetatiematten met sedum aangeschaft. Dit is een verzameling van vetplantjes waar het hele jaar door plezier aan beleeft kan worden. Op het EPDM-folie breng je vervolgens eerst drainage matten, die water op kunnen nemen. Daar overheen komen de vegetatiematten met het sedum. 

ID: 373

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven